De Italiaanse kustwacht redt vluchtelingen bij Lampedusa
NOS NieuwsAangepast

Steeds meer alleenreizende kinderen naar Italië

Het aantal migrantenkinderen dat alleen naar Italië komt, is dit jaar tot een recordhoogte gestegen. Al ruim 20.000 kinderen zijn naar Italië gevlucht zonder begeleiding van hun ouders of anderen, volgens Unicef. Vorig jaar waren dat er ruim 16.000.

De kinderrechtenorganisatie zegt dat ruim 90 procent van de kinderen onbegeleid reist. Dat is nog hoger dan vorig jaar, toen 75 procent alleen reisde.

Vóór half oktober waren al 144.000 vluchtelingen in Italië aangekomen. De route via Italië is al jaren een veelgebruikte route.

Wanhoop

Unicef zegt dat de Italiaanse kinderbescherming overbelast is door de komst van zoveel kinderen die alleen reizen. Volgens medewerkers van Unicef wordt hun situatie steeds wanhopiger. Veel kinderen komen getraumatiseerd aan in Italië, door wat ze onderweg op zee hebben meegemaakt.

Velen overleven de oversteek niet. Op boten van de Italiaanse kustwacht heeft Unicef ruimtes speciaal voor jonge kinderen ingericht.

Dit jaar is er een toename van kinderen zonder begeleiding uit Egypte. De meeste kinderen komen nog steeds uit West-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl