Detentiecentrum in Alphen aan den Rijn
NOS NieuwsAangepast

Gevangenbewaarder Alphen vervolgd voor poging tot doodslag

Een bewaarder van de gevangenis in Alphen aan den Rijn wordt vervolgd voor poging tot doodslag. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij vorig jaar zomer een 40-jarige gevangene twee keer in zijn gezicht geschopt.

Het OM zegt dat de gedetineerde toen verward en onhandelbaar was. "Maar schoppen in iemands gezicht is een zeer ernstig vergrijp." De bewaarder had zichzelf niet meer in de hand toen de gedetineerde door een speciaal team moest worden overgebracht naar een isoleercel. De gevangene verzette zich daarbij hevig.

Schorsing

De gedetineerde had de avond voor de overplaatsing in zijn cel veiligheidsglas kapot geslagen en vervolgens twee keer brand gesticht. Daarom werd besloten om hem in een isoleercel te zetten. Dat ging niet zonder slag of stoot, zegt het OM, en ook in die cel ontstond een worsteling. Kort daarna werd de 40-jarige man onwel; het lukte niet meer om hem te reanimeren.

Volgens het OM heeft het speciale team in Alphen volgens de regels gehandeld en is er dus geen reden om de betrokkenen te vervolgen voor doodslag.

De directeur van de gevangenis in Alphen heeft meteen na de bekendmaking door het OM de bewaarder geschorst. Hij krijgt geen toegang meer tot het cellencomplex.

Begrip voor vervolging

De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft begrip voor het besluit van het OM om de bewaarder te vervolgen. "Wij doen ons werk met overtuiging, maar dat plaatst ons niet boven de wet", zegt directeur Peter Hennephof.

Hij laat ook een intern onderzoek doen naar het incident. "Op verschillende punten zijn de feiten zoals die nu door het OM gepresenteerd worden nieuw voor mij." De directeur laat het Bureau Integriteit en Veiligheid nog een keer kijken naar wat er is gebeurd voor, tijdens en na het incident.

Impact

Het overlijden van de gevangene heeft veel impact op het personeel, volgens Hennephof. "Wij zijn ervoor om mensen binnen te houden en niet om te laten overlijden. Als dan toch blijkt dat iemand fouten heeft gemaakt in zijn werk, dan hakt dat er behoorlijk in."

De andere medewerkers die betrokken waren bij het overplaatsen van de gevangene hebben de juiste procedure gevolgd. Toch zijn ze overgeplaatst naar een ander team. "Ze zijn niet geschorst, maar het lijkt me voor dit moment niet verstandig om deze mensen te belasten met dit zware werk, waarbij ze mensen in moeilijke omstandigheden uit hun cel moeten halen", vindt Hennephof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl