Aanleg van het regionale warmtenet voor Amsterdam-Noord door Nuon
NOS NieuwsAangepast

'Nederland laat honderden miljoenen gewoon liggen'

Nederland maakt te weinig gebruik van Europees geld voor investeringen in grote projecten. "Het geld is er, maar Nederland laat kansen liggen om ervan te profiteren", zegt Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Nederland staat bijna onderaan in de ranglijst van landen die profiteren, terwijl landen als Slowakije, Litouwen, Ierland en - in de woorden van De Boer - "zelfs de Grieken" de pot met investeringsgeld wel weten te vinden.

In 2015 richtte Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) op, om die reden ook het Junckerfonds genoemd. Daarin zit nu 315 miljard euro, en Brussel wil dit zelfs verhogen naar 500 miljard euro.

Nederland heeft tot dusver slechts 161,5 miljoen euro uit dat fonds gekregen voor ingediende investeringsplannen. Naar verhouding had dat een half miljard euro meer geweest kunnen zijn. Behalve Nederland maken Oostenrijk, Denemarken en Duitsland tot nu toe ook weinig gebruik van het Junckerfonds.

Nationale investeringsbank

"Het is zonde, want het biedt bedrijven en overheden kansen om te investeren in de grote opgaven waar we voor staan", zegt De Boer. 'Denk aan een meer duurzame energiehuishouding, aanleg van een warmtenet, nieuwe infrastructuur, hergebruik van grondstoffen, en digitalisering."

Volgens de werkgeversvoorman is de belangrijkste reden het feit dat Nederland geen afzonderlijk loket meer heeft waar grote en ingewikkelde projecten kunnen worden aangemeld en worden gecoördineerd. "Grote overgangsprojecten zijn ingewikkeld en complex, met veel partijen, en een nationaal investeringsfonds kan zoiets beter van de grond tillen."

Vroeger vervulde de Nationale Investeringsbank (NIB), opgericht in 1945, die rol. Maar de bank ging jaren geleden op in NIB Capital en later in de zakenbank NIBC.

Er liggen bij het kabinet wel plannen om nog in deze kabinetsperiode drie overheidsbanken en een rijksdienst te laten samensmelten tot een nieuwe investeringsbank. Het gaat om een fusie tussen de ontwikkelingsbank FMO, de waterschapsbank NWB, gemeentebank BNG en de financieringsregelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl