De Buchmesse
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse schrijversuittocht naar Buchmesse Frankfurt

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

Even na half elf vertrekt vanmorgen een sterke selectie Nederlandse schrijvers vanaf spoor 2B op het Amsterdamse Centraal Station, met als eindbestemming Frankfurt. Zij zullen daar vaderlandse en Vlaamse collega’s ontmoeten, om dan weer afzonderlijk op te gaan in de maalstroom van de Buchmesse.

Het Nederlandstalige boek is speciaal 'te gast' op de grootste boekenbeurs van de wereld. Het is de tweede keer sinds 1993. Destijds bleek de Buchmesse voor auteurs als Cees Nooteboom en Harry Mulisch een springplank naar de wereld, te beginnen in Duitsland. Deze keer ziet het er nog veelbelovender uit.

Trein voor de boekenbeurs

Harde strijd

Op het Centraal Station is het literair verzamelen in de Koninklijke Wachtkamer – wel even iets anders dan afspreken bij de krantenkiosk. De keuze van de locatie is typerend voor de royale betekenis van de missie, niets meer of minder dan een nieuw hoogtepunt voor het Nederlandse boek als exportproduct.

De aantrekkelijkheid van taal en thematiek, alles van de sterk gevarieerde inhoud van het boek uit de Lage Landen, is op de vermaarde beurs inzet van een harde strijd om rechten, contracten en verkoopcijfers.

Arjen Robben en zijn vrouw Bernadien Eillert eerder deze maand op het Oktoberfest

Arjen Robben

De Frankfurter Buchmesse is als een jaarlijkse Olympiade van het boek. Er worden geen medailles uitgereikt, het is geen directe competitie tussen schrijvers en uitgevers. Het gaat wel om handel op het scherpst van de snede, op een oppervlak van ruim dertig overdekte voetbalvelden, volgepakt met boeken.

Als ze het in Duitsland nog niet wisten, zullen ze het nu beseffen: er komt meer uit Nederland dan Arjen Robben alleen. Er ontbreekt nog wel iets: een bestseller over Robben. De topper van Bayern München heeft nog niet genoeg geleden, anders dan René van der Gijp en Wim Kieft.

Via verspreidingspunt Frankfurt hebben na de moderne pioniers Nooteboom en Mulisch sinds 1993 meer Nederlandstalige auteurs furore gemaakt. Daarom is Arnon Grunberg een van de sprekers op de opening, naast minister van Cultuur Jet Bussemaker. Dat gebeurt laat in de middag in de Frankfurter congreshal.

Arnon Grunberg

Grootheden

De koningen Willem-Alexander en Filip gaan daarna samen in Hal 5 het paviljoen openen. Dat verbeeldt het strand en de horizon van de Noordzee. Bindende elementen die niet echt de kern van de Nederlandstalige letteren belichamen, maar wel een blijvende hartstocht zijn van reizigers uit de Bondsrepubliek.

Onder de Nederlandse auteurs die vanaf spoor 2B met de ICE naar Frankfurt vertrekken bevinden zich uiteenlopende grootheden als Tommy Wieringa, Connie Palmen, Adriaan van Dis, Ernest van der Kwast, Nina Weijers, Anneke Brassinga, Leon de Winter en Jessica Durlacher.

Het wordt voor allen niet alleen feestvieren. Op de Buchmesse is het hard werken aan public relations, zonder dat er een woord op papier komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl