Vorige week maakten de regering en de ELN bekend dat ze gaan praten over vrede
NOS NieuwsAangepast

Colombia doodt ELN-rebel kort voor begin vredesoverleg

Het Colombiaanse leger heeft bij een operatie tegen de guerrillabeweging ELN een van de rebellen gedood en zes gevangengenomen. De bekendmaking komt anderhalve week voor het geplande begin van vredesonderhandelingen tussen de regering en de ELN.

Militairen vielen een verblijfplaats van ELN-rebellen in het noordoostelijke departement Casanare aan. Daar zou onder meer de financiële tak van de guerrillabeweging zijn gevestigd. Het mondde uit in een vuurgevecht. Het leger heeft niet bekendgemaakt of militairen gewond zijn geraakt.

De ELN heeft nog niet gereageerd, dus het is nog niet bekend of de gebeurtenissen gevolgen hebben voor het geplande vredesoverleg. Het is de bedoeling dat dat volgende week donderdag begint in buurland Ecuador.

De ELN is na de FARC de grootste rebellenbeweging van Colombia en is vooral actief in het noorden van het land. Beide organisaties voeren al sinds de jaren 60 een bloedige strijd tegen de regering. Met de FARC sloot president Santos onlangs een vredesakkoord, dat hem de Nobelprijs voor de Vrede opleverde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl