Romano van der Dussen
NOS NieuwsAangepast

Van der Dussen: Nederland deed niets met dna-bewijs

Nederland wist al een jaar voordat in Spanje de verkrachtingszaak tegen Romano van der Dussen begon, dat vingerafdrukken en een dna-spoor niet van hem waren. De ambassade in Madrid bracht hem daarvan schriftelijk op de hoogte, blijkt uit een brief die in handen is van de NRC. Toen hij in 2005 toch schuldig werd bevonden aan verkrachting, bleef bijstand van de ambassade volgens hem uit. Van der Dussen verwijt Nederland "ernstige nalatigheid" en gaat een claim indienen.

Vorige week werd bekend dat hij ook Spanje aanklaagt. Hij eist 6,5 miljoen euro omdat hij ten onrechte heeft vastgezeten voor verkrachting. Vorig jaar werd duidelijk dat het gevonden dna niet van de Nederlander was, maar van de Britse moordenaar Mark Dixie.

"Nederland heeft me gewoon onschuldig laten veroordelen, terwijl in 2004 al duidelijk was dat ik de verkrachting nooit gepleegd kón hebben", zegt Van der Dussen in de NRC.

Deal gesloten

Minister Koenders zei vorig jaar dat Nederland Van der Dussen sinds zijn arrestatie in 2003 altijd adequaat bijstand heeft verleend. Begin dit jaar schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer dat Buitenlandse Zaken pas in 2010 voor het eerst hoorde dat dna-materiaal naar een andere dader wees.

Van der Dussen in de NRC: "Pas toen er grote druk vanuit de media kwam, is Nederland in actie gekomen. In plaats van me volledig vrij te spreken zijn de andere veroordelingen blijven staan. Ik ben ervan overtuigd dat er een deal is gesloten tussen twee landen die samen hun handen in onschuld wassen. En ik sta nog steeds te boek als een verkrachter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl