Chinese staalfabriek
NOS NieuwsAangepast

Europese staalbazen tegen Chinees dumpstaal

58 topmensen van Europese staalbedrijven vragen de regeringsleiders om op te treden tegen het massaal dumpen van Chinees staal. In een gezamenlijke brief eisen ze veel hogere anti-dumpingboetes en mogelijkheden om snel te kunnen reageren als de boetes niet effectief blijken te zijn. De banen van 320.000 staalarbeiders zouden op het spel staan.

De afgelopen jaren zijn al tienduizenden banen verdwenen in de Europese staalindustrie. Door overproductie zijn de prijzen fors omlaag gegaan. China, maar ook Rusland en Iran, dumpen hun overtollig staal ver onder de kostprijs op de Europese markt.

"Daar valt niet tegenop te concurreren," zegt een woordvoerder van de Europese koepel van staalproducenten, Eurofer. "Europa moet nu iets doen. Ze laten de Chinezen al drie jaar hun gang gaan."

Amerikanen agressiever

De boetes tegen dumpingpraktijken zijn in de Verenigde Staten tien keer hoger dan die in Europa, stellen de briefschrijvers. Europa reageert steeds pas maanden te laat. "De Europese handelsbeschermingsinstrumenten zijn heel traag, in vergelijking tot die van onze handelspartners."

De brief is mede ondertekend door de topman van Tata Steel Europe, Hans Fischer. Ook Tata Steel heeft veel last van de Chinese dumpingen. Vorige maand demonstreerden honderden werknemers van Tata Steel voor het hoofdkantoor in IJmuiden voor het behoud van werkgelegenheid.

De staalindustrie staat op de agenda van de Eurotop, eind deze week. De staalfabrikanten willen dat er dan ook afspraken komen over de kosten voor het terugbrengen van de CO2 uitstoot. De milieumaatregelen zouden "eerlijk en haalbaar" moeten zijn om oneerlijke concurrentie met staalproducenten buiten Europa te vermijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl