Hoofdredacteur van RT Margarita Simonyan
NOS Nieuws

'Britse bank blokkeert rekeningen Russische staatsomroep'

De bankrekeningen van de Russische staatszender RT, het voormalige Russia Today, worden volgens hoofdredacteur Simonyan geblokkeerd in Groot-Brittannië. Volgens de internationale Kremlin-georiënteerde zender weigert de hele Royal Bank of Scotland Group (RBS) al haar diensten aan RT. De omroep had rekeningen bij de Britse NatWest-bank, die onderdeel is van RBS.

Op de website van RT staat een brief van de bank waarin wordt gemeld dat de omroep nog niet direct wordt geblokkeerd, maar dat er per 12 december geen zaken meer worden gedaan met RT. Volgens Simonyan gaat het niet alleen om rekeningen van de omroep, maar worden ook rekeningen van medewerkers afgesloten.

In een reactie zegt de Britse regering niets te maken te hebben met het besluit. Een woordvoerder van premier May noemt het een zaak voor de bank.

RT zegt dat de bank weigert te reageren. Simonyan denkt dat de sluiting een manier is om de staatszender "de loef af te steken". De hoofdredacteur beklaagt zich dat de bank niet openstaat voor een discussie over het besluit. "Leve de vrijheid van meningsuiting!", schrijft ze in een tweet.

Met een verwijzing naar de brexit heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Rusland gezegd dat "Londen iedere verantwoordelijkheid voor vrijheid van meningsuiting heeft achtergelaten in Europa".

Gefabriceerd nieuws

De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft Russia Today eerder op de vingers getikt, omdat de zender aan gekleurde verslaggeving zou doen. De toezichthouder doelde toen op publicaties van RT over de conflicten in Oekraïne en in Syrië, waarin volgens Ofcom feitelijke onjuistheden zaten.

In 2015 oordeelde Ofcom dat RT het publiek heeft misleid door de BBC te beschuldigen van het fabriceren van nieuws over Syrië. Volgens de beschuldiging had de BBC acteurs een gasaanval door de regering van Assad laten naspelen. Dat verwijt was volgens Ofcom ten onrechte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl