Griekse pinautomaten
NOS NieuwsAangepast

Inflatiecijfer in eurozone kruipt de goede kant op

Het leven van veel Europeanen is in de maand september iets duurder geworden. De inflatie in de eurozone nam ten opzichte van vorig jaar toe met 0,4 procent.

Dat betekent dat de prijzen van goederen en diensten iets omhoog gingen. Vooral een hapje en een drankje in de horeca werden duurder, net als het huren van een huis. Ook waren rokers meer geld kwijt aan tabak.

In augustus was het inflatiecijfer nog 0,2 procent. In het najaar van 2015 was de inflatie zelfs licht negatief. Er lijkt dus sprake van een voorzichtige stijging, maar het inflatiecijfer komt nog lang niet "in de buurt van maar onder de 2 procent" die de Europese Centrale Bank (ECB) als ideaal ziet.

De ECB heeft de rente verlaagd en koopt iedere maand voor 80 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen op om de inflatie aan te jagen, maar tot nu toe haalde dat nog weinig uit.

België

In Nederland was de inflatie in de maand september van min 0,1 procent lager dan het eurozone-gemiddelde. Ook Ierland, Griekenland en Cyprus hadden te maken met negatieve inflatie. In Oostenrijk (1,1 procent), Estland (1,7 procent) en België (1,8 procent) was de inflatie juist relatief hoog.

De opvallend hoge inflatie in België heeft overigens weinig van doen met het ECB-beleid, maar wordt vooral veroorzaakt door overheidsbeleid. Zo is electriciteit veel duurder door een hogere btw en een sspeciale heffing.

De inflatie in België ligt al maanden een stuk hoger dan in buurlanden en de regering is een onderzoek gestart of dat enkel aan belastingen ligt of dat er sprake is van een inhhaalslag met prijsverhogingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl