NOS Nieuws

Duitsland en Tesla ruziën over benaming autopilot

De Duitse transportwaakhond Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) heeft aan automaker Tesla gevraagd om te stoppen met de benaming 'autopilot', schrijft Bild am Sonntag. Die wordt gebruikt als omschrijving voor de deels zelfrijdende functie van de auto. Volgens de waakhond is de benaming misleidend.

Tesla heeft de kritiek van de waakhond tegenover persbureau DPA verworpen. "We vertrouwen erop dat onze Duitse klanten begrijpen wat we met de benaming bedoelen."

Brief aan bestuurders

Het is de tweede actie die KBA in korte tijd tegen Tesla onderneemt. Vorige week vrijdag stuurde de waakhond Tesla-eigenaren een brief om hen erop te wijzen dat de autopilot-functie alleen bedoeld is ter assistentie tijdens het rijden. Met andere woorden: houd je aandacht er altijd bij.

Volgens persbureau Reuters doet de waakhond momenteel onderzoek naar de autopilot-functie, die het mogelijk ziet als een gevaar voor het verkeer.

Dodelijk ongeluk

De autopilot van Tesla komt de laatste tijd met regelmaat in de publiciteit. In juli werd bekend dat een Tesla-bestuurder in mei met zijn auto was verongelukt terwijl de autopilot aanstond. Door een fout van het systeem was een aankomende vrachtwagen met oplegger niet gezien.

Sindsdien worden ongelukken met Tesla’s breed uitgemeten. Tot nu toe is er volgens Tesla geen bewijs dat het systeem andere ongelukken heeft veroorzaakt. Daarnaast benadrukt de automaker zelf steeds dat de autopilot puur bedoeld is als assistent en niet als autonome bestuurder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl