Hulpdiensten bij de tunnel in Sierre in 2012
NOS NieuwsAangepast

Kabinet vraagt nieuw onderzoek naar bloed van chauffeur busramp Sierre

Nederland zal Zwitserland binnenkort vragen mee te werken aan verder onderzoek naar de busramp in Sierre in 2012. Premier Rutte zegt nabestaanden van de slachtoffers hulp toe na een oproep.

Bij het ongeluk in een tunnel kwamen 22 kinderen en zes volwassenen om het leven, onder wie de buschauffeur. In de bus zaten schoolkinderen uit België en Nederland. Volgens de Zwitserse autoriteiten verloor de chauffeur niet opzettelijk de macht over het stuur, maar de ouders van de slachtoffers trekken dit in twijfel.

De buschauffeur zou volgens hen expres tegen de muur van de tunnel zijn gereden, omdat hij depressief was. Vorige week schreven de ouders een brief aan premier Rutte en de Belgische premier Michel om te vragen om meer onderzoek.

Bloedmonsters

Volgens Rutte gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken bloedmonsters van de chauffeur opvragen bij Zwitserland. Nabestaanden hopen op die manier erachter te komen of de buschauffeur op het moment van het ongeluk antidepressiva in zijn bloed had. Daarnaast zouden onderzoekers in het dna van de chauffeur kunnen zien of hij een genetisch defect had dat hem gevoeliger maakte voor de bijwerkingen van antidepressiva, zoals zelfmoordneigingen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland de ouders graag wil helpen. "We gaan proberen om meer duidelijkheid te krijgen. Er is geen garantie dat het lukt, maar we doen ons best."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl