NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 17 oktober: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vanochtend trekt de regen via het oosten het land uit en vanuit het westen klaart het op. Wel ontstaan er een paar buien. Het wordt vanmiddag 16 of 17 graden bij een matige zuidwestenwind. De komende dagen daalt de temperatuur naar zo'n 12 graden.

Wat heb je gemist?

In Irak is de aanval op de stad Mosul begonnen. Premier Abadi zei op de staatstelevisie dat zijn troepen maar één doel hebben: IS verjagen en de inwoners hun waardigheid teruggeven. Mosul is de tweede grote stad in Irak en al meer dan twee jaar in handen van Islamitische Staat.

De kans om een hartstilstand te overleven is de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Halverwege de jaren 90 was dat nog 9 procent, nu is dat 23 procent. De stijging komt vooral doordat er meer mobiele defibrillatoren zijn bijgekomen; zogenoemde AED's. Ook zijn er steeds meer burgerhulpverleners en beginnen omstanders sneller met reanimeren.

Steeds meer kans om hartstilstand te overleven

Het CBS heeft vannacht de nieuwste cijfers over geregistreerde criminaliteit naar buiten gebracht en wat blijkt: in 2015 is het aantal geregistreerde misdrijven onder het miljoen gezakt. Al jaren loopt het aantal misdrijven terug. De daling gaat op voor alle vormen van criminaliteit.

Er zijn problemen op het spoor rond Amersfoort. Van en naar Amersfoort rijden geen treinen door een seinstoring. De NS denkt dat de problemen nog tot 9.00 uur gaan duren. Reizigers kunnen beter omreizen en de vertraging loopt op tot meer dan een uur.

Verder vandaag...

Op Schiphol wordt vandaag gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een tijdelijke vertrekhal. De luchthaven verwacht dat de hal jaarlijks door twee miljoen reizigers gebruikt gaat worden.

Een groep Q-koortspatiënten sleept de Nederlandse staat voor de rechter. Ze vinden dat de overheid schuldig is aan hun ziekte, omdat er veel te lang zou zijn gewacht met het nemen van maatregelen.

En de familie van een jongen die in augustus overleed op de Reeuwijkse Plassen, wil dat het onderzoek naar zijn dood wordt heropend. Volgens het OM ging het om een ongeluk, maar ooggetuigen zouden dat tegenspreken.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl