NOS SchaatsenAangepast

Kramer had liever gevochten tegen de elementen, maar is blij met Thialf

Kramer baalt van mislopen buitenbaan, maar is tevreden met Thialf

Sven Kramer houdt van de romantiek rondom een buitenbaan. De Fries vindt het dan ook jammer dat de EK sprint en allround niet op de onoverdekte baan van Warschau worden gehouden. Het alternatief kan echter op zijn goedkeuring rekenen.

"Als het dan toch niet in Polen is, dan ben ik blij met Heerenveen", zegt Kramer. De achtvoudig Europees kampioen had zichzelf graag zien schitteren in de buitenlucht van de Poolse hoofdstad. "Ik houd van buitenbanen. Daar komt de sport toch vandaan. Dat is waar schaatsen voor bedoeld is: vechten tegen de elementen."

Sven Kramer in actie op de NK allround in het Olympisch Stadion in 2014

Omdat de organisatoren in Warschau de zaken niet tijdig op orde krijgen, heeft de internationale schaatsunie ISU besloten het toernooi te verplaatsen naar Heerenveen. Dat de ISU liever het zekere voor het onzekere neemt en Thialf verkiest boven de chaotische organisatie in Warschau, zegt volgens Kramer veel over de actuele verhoudingen in het mondiale schaatsen.

"Dat zegt misschien iets over de staat van het schaatsen in Polen. Maar het zegt ook iets over de ISU. Zij zijn verantwoordelijken en hadden de organisatie kunnen helpen."

Vertrouwen in Thialf

De Polen hadden drie jaar om voorbereidingen te treffen. Thialf heeft drie maanden. En dan te bedenken dat de volledig gerenoveerde schaatstempel pas op 5 november officieel wordt geopend.

"Heerenveen heeft de ervaring om het toernooi binnen drie maanden te organiseren", zei ISU-voorzitter Jan Dijkema in NOS Langs de Lijn.

Op de internationale schaatskalender was Heerenveen dit seizoen niet bepaald rijkelijk bedeeld, met slechts een wereldbekerwedstrijd. Die staat gepland op 9, 10 en 11 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl