Week van de waarheid voor Europese handelsakkoorden
Komende week kunnen de Europese ministers van Handel het grootste en meest vergaande Europese handelsverdrag ooit goedkeuren. Het handelsverdrag met Canada, CETA, ligt dinsdag in Luxemburg op tafel. Mochten de ministers instemmen, dan wordt handelen met Canada eenvoudiger en worden importtarieven grotendeels afgeschaft.
Nederland stemde al in met CETA. De meeste Nederlandse politici zien vooral de voordelen van het verdrag. "CETA laat ons vrij naar Canada exporteren", zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. "De Canadezen kunnen dat dan ook naar ons, dus krijg je een grotere markt. Dat is goed voor een exportland als Nederland. Het levert ons werk op."
Zo denken ze er ook over bij de VanDrie Group in Apeldoorn. Het bedrijf verwerkt kalfsvlees en daarvoor is in Canada een grote markt. Maar nu is het nog bijna onmogelijk om die markt te betreden. "Canada vraagt een importtarief van 26 procent. De marges in de vleeswereld zijn klein, dan is het met 26 procent onmogelijk om ons vlees te kunnen verkopen."
Maar er is veel verzet. Bijna iedere week is er wel een demonstratie tegen CETA en tegen een soortgelijk verdrag met de Verenigde Staten, TTIP. Afgelopen vrijdag nog stemde het Waals parlement tegen CETA, waardoor de Belgische regering eigenlijk niet kan instemmen.
Het kan zijn dat er genetisch gemanipuleerde producten worden gebruikt.
Tegenstanders zijn bang dat Canadese bedrijven miljoenenclaims in Europa kunnen neerleggen dankzij CETA. En de voedselveiligheid komt volgens hen in gevaar. "Het kan zijn dat er genetisch gemanipuleerde producten worden gebruikt of groeihormonen zoals bij runderen gebeurt. We weten gewoon niet precies wat we binnenkrijgen en dat is onacceptabel", zegt Anne-Marie Mineur die voor de SP in het Europees Parlement zit.
Het verzet is zo groot, dat het zomaar kan zijn dat de ministers van Handel CETA aanstaande dinsdag tegenhouden. Dat zou voor de voorstanders van Europese handelsakkoorden een kleine ramp zijn; het wordt dan een stuk moeilijker om nog nieuwe handelsakkoorden af te sluiten.
'Bekijk het maar'
"Grote landen zeggen dan: we kunnen met jullie blijkbaar geen zaken doen. We hebben tien jaar onderhandeld en uiteindelijk wordt het niets. Bekijk het maar", aldus Van Baalen.
Daarom is de beslissing over CETA aanstaande dinsdag niet alleen belangrijk voor handel met Canada, maar ook voor handel met de Verenigde Staten. Als CETA wordt tegengehouden, wordt de kans op een handelsverdrag met de Amerikanen een stuk kleiner.