De ultieme aanval van Tom Leezer bij het wK in Qatar.
NOS WielrennenAangepast

Leezer: je begint te verkrampen en het sprookje is uit

Wie de naam van Tom Leezer vooraf had opgeschreven als wereldkampioen, zou zijn uitgelachen. Op zijn palmares staat maar één profzege: een rit in de Ronde van Langkawi in 2013.

Toch kwam de 30-jarige meesterknecht van Lotto-Jumbo akelig dicht bij eeuwige roem. Zijn ultieme aanval strandde op 300 meter van de streep.

"Het was hét moment om te gaan. Niki riep nog: demarreren!", zei Leezer. "In de laatste kilometer dacht ik wel: het zal toch niet waar zijn? Maar dan begin je te verkrampen en is in een keer het sprookje uit."

Leezer was dicht bij wereldtitel: het zal toch niet waar zijn, dacht ik

"Ik had gewoon écht een goede dag", wist Leezer. "Ik moest onderweg als een junior op een bocht af sprinten om in de eerste waaier te komen. Daarna was het even spartelen, maar toen we op het rondje kwamen, was het verschil gemaakt."

Leezer kreeg in de eerste groep gezelschap van Niki Terpstra. "We gingen niet voor een tiende plek. Het was alles of niets."

Uiteindelijk eindigde Leezer als zeventiende. Toch straalde hij van oor tot oor. "Dit was een sprookje. Mijn debuut op het WK en dan zo'n wedstrijd. Ik ben heel tevreden."

Terpstra kreeg geen ruimte: iedereen kent mijn tactiek

Ook Niki Terpstra mocht terugkijken op een puike wedstrijd, al kreeg hij zelf geen ruimte om een aanval te plaatsen. "Iedereen weet wat mijn tactiek is, dat was jammer. Maar die actie van Leezer was echt een topaanval."

Na het geweld in de woestijn had Terpstra bijna zeven ronden de tijd om een list te verzinnen. "Ik kon het niet precies vinden, er waren weinig punten om te gaan. Als er meer aanvallers zijn, dan kun je meer spelen. Volgens mij zijn wij als Nederlanders de enigen die iets gedaan hebben in de finale."

Dat Terpstra überhaupt in de finale kwam, was te danken aan zijn ploeggenoten. "Ik zat net achter de eerste waaier. Gelukkig hebben toen een paar Nederlanders een ultieme sprint gedaan om mij en Dylan Groenewegen terug te brengen. Dylan kwam alsnog in de kant te zitten en viel terug. Maar gelukkig zaten Tom en ik erbij."

Sagan sprint naar tweede wereldtitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl