Jaroslaw Kaczynski bij de herdenking van de vliegramp in april dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Polen graaft oud-president op om complottheorie te staven

Polen gaat slachtoffers opgraven van het vliegtuigongeluk waarbij een deel van de regering en de legertop om het leven kwam, onder wie de toenmalige president Lech Kaczynski. Het ongeluk bij de Russische stad Smolensk in 2010 kostte aan alle 96 inzittenden van het vliegtuig het leven.

Kaczynski-aanhangers geloven dat het neerstorten van het regeringstoestel geen ongeluk was, maar dat de hooggeplaatste Polen slachtoffer zijn geworden van een Russisch complot. Met het onderzoeken van de lichamen hopen ze hiervoor bewijzen te vinden.

De tweelingbroer van de president en de latere premier en partijleider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid Jaroslav Kaczynski zei tegen de Poolse nieuwssite Onet.pl: "Mijn broer zal als eerste worden opgegraven". Hij heeft daarvoor al toestemming gegeven. Lech en zijn vrouw Maria zijn bijgezet in de crypte in de Wawel-kathedraal in Krakau.

Piloot onder druk

Het toestel was op 10 april 2010 onderweg naar de herdenking van de Poolse slachtoffers van het bloedbad van Katyn in het voorjaar van 1940. Toen werden ruim ongeveer 22.000 intellectuelen en officieren vermoord door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Het vliegtuig stortte tijdens de landing neer in dichte mist. Uit onderzoek bleek dat de piloot ondanks het zeer beperkte zicht de landing doorzette. Uit de opnamen op de voicerecorders bleek dat verschillende regeringsleden en militairen naar de cockpit kwamen en daarop aandrongen.

De regeringspartij van Kaczynski noemde dat onderzoek schandelijk en verwierp de conclusies. In juni werd besloten een nieuw onderzoek in te stellen. Wanneer de lichamen zullen worden opgegraven, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl