Kasper Dolberg in actie voor Ajax
NOS VoetbalAangepast

Stille Ajax-spits Dolberg spreekt vooral met zijn voeten

Het is even wennen bij Ajax. Een Deen die de Nederlandse taal nog niet beheerst. Kasper Dolberg is de 27ste Deen in de geschiedenis van de Amsterdamse club, maar een van de eersten die na vijftien maanden nog steeds in het Engels communiceert. Alhoewel: Dolberg praat überhaupt weinig. "Kasper is een introverte jongen", aldus trainer Peter Bosz.

Dolberg is deze maand 19 jaar geworden en staat sinds juli 2015 onder contract bij Ajax. En inmiddels weten ze op De Toekomst dat ze niet moeten verwachten dat Dolberg een lange monoloog zal afsteken.

Bosz: "Het is apart om gesprekken met hem te voeren. Maar tegelijkertijd ook interessant. Je hoeft niet veel te zeggen om toch contact te hebben. De club heeft met zijn ouders gesproken en thuis zegt hij ook helemaal niks. Helemaal niks..."

Dolberg keek veel filmpjes van Bergkamp op Youtube
2015: Kasper Dolberg op het trainingsveld

Bosz vergelijkt Dolberg met Valeri Kazaisjvili bij Vitesse. "Die had dat ook. Toen hij bij Vitesse kwam werd mij verteld dat hij alleen Georgisch sprak. Na een paar weken dacht ik: ik probeer het maar eens in het Engels. Wat bleek: hij sprak vloeiend Engels. Maar hij praatte gewoon nooit. Of hij nou teleurgesteld of blij was, hij zei niets."

Maar wat maakt het uit? Zolang Dolberg zijn voeten laat spreken, zullen ze bij Ajax veel plezier aan hem beleven. Met Dolberg lijken ze de spits voor de toekomst in huis te hebben. Maar ook nu laat hij het al zien. In veertien wedstrijden dit seizoen vond hij al zes keer het net. Bertrand Traoré is inmiddels naar de rechterkant verhuisd om plaats te maken voor Dolberg.

Toen Bosz bij Ajax arriveerde, wist hij niet wie Dolberg was. "Hij was vorig jaar veel geblesseerd, maar iedereen vindt hem een talent. Nou, dan laat ik hem meetrainen. En toen heb ik hem in Oostenrijk, waar we een trainingskamp hadden, gesproken. Een heel introverte jongen. Ik zeg niet dat hij door mij is geraakt, maar op de een of andere manier is daar een enorme omslag gekomen in zijn trainingsintensiteit. Hij is alles maximaal gaan doen."

Je moet ontzettend voorzichtig zijn met deze jongen.

Peter Bosz

Dat brengt ook direct een probleem met zich mee. Dolberg raakte op 17-jarige leeftijd geblesseerd aan zijn buik en sukkelde met wat andere fysieke ongemakken. "Je moet ontzettend voorzichtig zijn met deze jongen. Deze jongen kan ik niet 34 of 40 of hoeveel wedstrijden we ook gaan spelen opstellen. Dat kan als hij 23 is, maar hij is pas 19."

Met zijn blonde lokken en zijn manier van spelen doet hij denken aan voormalig Ajax-spits Wim Kieft. "Ik heb het vaker gehoord. Het is nu de vierde keer dat iemand dat zegt. Ik ken hem eigenlijk niet zo goed. Ik heb wel filmpjes van hem gezien. Dat is alles", zegt Dolberg daarover.

Kasper Dolberg met Dennis Bergkamp

Dolberg keek vroeger liever filmpjes van Dennis Bergkamp, de huidige assistent van trainer Bosz. "Ik heb hem vaak op YouTube gezien. Dat is mooi, want hij was geweldig. Nu werken we samen, dat is heel bijzonder. Hij weet zo veel van voetbal. Hij geeft veel tips. Ik luister gewoon iets beter als een man als Bergkamp iets zegt."

Klaar voor ADO

De afgelopen week kampte Dolberg met een pijnlijke rug. Hij keerde vroegtijdig terug van Jong Denemarken. Maar geen zorgen, hij is weer fit. "Ik heb al een paar keer meegetraind. Zondag kan ik gewoon spelen tegen ADO Den Haag", besluit Dolberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl