Geboortecertificaat thuis afgeleverd gemeente Hollands Kroon
NOS Nieuws

Geboortecertificaten aan huis en groen in eigen beheer

Gemeenten gaan steeds flexibeler werken: minder regels, meer mogelijkheden online. De gemeente Hollands Kroon in de kop van Noord-Holland is daarmee vergevorderd. Dat merken niet alleen de medewerkers, maar ook de inwoners.

Waar je vroeger als kersverse ouder naar het gemeenteloket van Hollands Kroon moest om een geboortecertificaat op te halen, gaat het team Burgerzaken nu zelf naar de ouders toe. "Ouders vinden het fantastisch als je langskomt", zegt gemeente-medewerker Rebecca Strooper. "Je hebt in die periode al genoeg andere zaken aan je hoofd, dus het is fijn als de gemeente het certificaat komt brengen."

Trotse ouders

Strooper werkt sinds veertien jaar bij de gemeente Hollands Kroon, waaronder Anna Paulowna en Wieringermeer vallen. Eerst dertien jaar op de afdeling Burgerzaken en sinds een jaar is ze overgestapt naar Dienstverlening. Maar ze staat ook nog met één been in haar oude Burgerzaken-team.

"Een stel kan online de aangifte doen." Negentig procent van de geboorteaangiften krijgt de gemeente inmiddels digitaal binnen. "Daarna maken we een afspraak: wanneer kunnen we langskomen? Als je aanbelt, word je vaak vol trots meegevraagd naar boven, om meteen even het baby'tje te bewonderen."

Teams zonder baas

Sinds anderhalf jaar zit Strooper in een zelfsturend team. Alle 350 medewerkers van de gemeenten werken in zulke teams, bestaande uit maximaal negen collega's. Vakantiedagen zijn niet opgenomen in het contract. "Dat spreken we met elkaar af. Je zegt tegen je collega: ik wil van de zomer die drie weken op vakantie. In overleg neem je vrij. Als jij er niet bent, neemt een ander het over. Je zit dus ook niet vast aan de uren van 9 tot 5. Dat werkt heel prettig."

De teams werken zonder managementlagen. "De directie zegt: als je iets signaleert dat beter kan, ga het regelen." Strooper en collega's vragen zich per proces af, hoeveel stappen moet ik doorlopen en hoeveel daarvan zijn overbodig?

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bijvoorbeeld, die aanvraagprocedure vond ze omslachtig. "Sommige bedrijven vragen om zo'n verklaring, maar het aanvraagformulier moest je ophalen bij de gemeente. Maar waarom zou de gemeente daartussen moeten zitten?" De VOG-aanvraag in Hollands Kroon kan inmiddels digitaal worden gedaan en zonder tussenkomt van de gemeente.

'Wat kan de inwoner doen en hoe kan de gemeente daaraan bijdragen?'

Niet alleen voor de medewerkers verandert er veel, ook de voor de inwoners. Twee jaar geleden maakte de gemeente kenbaar dat er nieuwe functies kwamen om burgerparticipatie bij groenprojecten mogelijk te maken.

Dat merkte ook inwoner Jelmer Grijpstra, toen hij wilde dat er iets gebeurde aan het gemeenteplantsoen naast zijn huis. "Tot die tijd was ik eigenlijk niet bekend met de term burgerparticipatie", zegt Grijpstra. "We deden een aanvraag. Hoe we het plantsoen wilden aanpakken."

Hij kwam in contact met Marco de Vries, die de aanvraag vanuit de gemeente begeleidde. Aanvragen voor burgerprojecten zoals die van Grijpstra, krijgt het team van De Vries inmiddels wekelijks binnen. Inwoners met een plan, krijgen steun van de gemeente. "Je mag er alles mee doen wat je wilt, wij kunnen helpen", zegt De Vries. "Je kijkt samen met inwoners hoe je projecten kunt vormgeven. Dat gaat van plantsoenen tot speeltuinen."

Een extra tuin

De gemeente keurde het plan van Grijpstra goed en toen kon hij met gezin en buurtbewoners aan de slag. "Eigenlijk hebben wij nu gewoon een extra tuin van 600 vierkante meter", zegt Grijpstra. "Terwijl het plantsoen een paar jaar geleden verloederde. Veel hondenpoep. En vier meter hoge struiken die ons uitzicht belemmerden."

Grijpstra is heel tevreden over de samenwerking met de gemeente. "Wij hebben de grond verbeterd, een aantal nieuwe bomen mogen planten, de struiken zijn weggehaald. En de gemeente dekte de kosten en kwam de twee vrachtwagens groenafval ophalen." Hij is tevreden met het resultaat. En zijn buren ook. Samen met drie gezinnen regelen ze het onderhoud. "De kinderen kunnen er nu spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl