Volgens de overlevering stierf Harold II door een pijl in zijn oog
NOS NieuwsAangepast

Ook 950 jaar na Hastings krijgt koning Harold een pijl in zijn oog

950 jaar nadat de Slag bij Hastings de Engelse geschiedenis voorgoed had veranderd, doen Britten en Fransen de veldslag over. Honderden re-enactors strijden vandaag en morgen op de plek waar in 1066 werd gevochten. De 16.000 kaartjes voor beide dagen zijn uitverkocht.

In de slag nam de Engelse koning Harold II het op tegen Willem, hertog van Normandië, die ook aanspraak maakte op de troon. Op 14 oktober 1066 ontmoetten de twee elkaar op het slagveld in Zuid-Engeland. Aan het eind van het gevecht was Harold dood en begon Willem de opmars door Engeland die hem de bijnaam De Veroveraar opleverde.

Willem de Veroveraar rijdt het slagveld op

Na de dood van de laatste Angel-Saksische koning zou Engeland nooit meer hetzelfde zijn. Onder Willem zou het Frans een belangrijke invloed op de Engelse taal krijgen, werd slavernij in eigen land afgeschaft en werd het landsbestuur gereorganiseerd.

Willem wordt vandaag gespeeld door de Fransman Michael Sadde, de Britse leraar Kendall Kinrade kruipt in de huid van Harold II. Beide vertolken hun rollen al enkele jaren tijdens herdenkingen. "Ik ben met mijn 1,95 meter wel groter dan de echte Harold, maar dan val je ook beter op op het slagveld", zei Kinrade tegen The Guardian.

  • AFP
    Fransen en Britten in gevecht
  • AFP
    Bij de gevechten worden regelmatig grapjes over de brexit gemaakt
  • AFP
    De re-enactors hebben kamp opgeslagen bij het plaatsje Battle
  • AFP
    Enkele re-enactors maakten een mars van 3 weken door Engeland
  • AFP
    De Slag bij Hastings

Kinrade is van plan net als 950 jaar geleden te verliezen, "anders komt het publiek in opstand". Daarbij zal hij zelf sneuvelen door een pijl in het oog, zoals staat afgebeeld op het Tapijt van Bayeux.

Dat moderne geschiedkundigen denken dat Harold eigenlijk aan stukken werd gehakt op het slagveld, wordt genegeerd. "Je moet niet alles historisch correct doen. Het publiek vergeeft het me nooit als ik geen pijl in mijn oog krijg."

De dood van Harold op het Tapijt van Bayeux
'Doden' na de veldslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl