Vertegenwoordigers van de Hizmetbeweging in Nederland
NOS NieuwsAangepast

'Aantijgingen oud-Gülenisten zijn onderdeel heksenjacht'

De Hizmetbeweging in Nederland, die ook bekendstaat als de Gülenbeweging, ontkent dat sympathisanten onder druk worden gezet om grote bedragen aan de beweging te doneren. Een woordvoerder spreekt van een heksenjacht.

In de Volkskrant vertelden meerdere oud-Gülenaanhangers dat ze op zogenoemde himmet-bijeenkomsten zulke grote bedragen moesten doneren dat ze daardoor hun bedrijven moesten inkrimpen of bijna failliet gingen.

"Wij verwachten dat verschillende aantijgingen zoals die vandaag in de Volkskrant werden opgetekend, de komende periode zullen intensiveren qua frequentie. Dit zien wij als onderdeel van de heksenjacht die doorgetrokken wordt naar Nederland", schrijft de Hizmetbeweging op zijn website.

Zakat

Deze heksenjacht wordt volgens de beweging al jaren vanuit Turkije tegen de Gülenbeweging gevoerd. Na de mislukte coup nam dat in hevigheid toe.

Volgens de Hizmetbeweging zijn de himmet-bijeenkomsten gestoeld op het islamitische principe van aalmoes (zakat). Dat houdt in dat een moslim jaarlijks minimaal 2,5 procent van zijn bezit moet afstaan aan minderbedeelden. Bij filantropen en succesvolle ondernemers kunnen die bedragen oplopen tot tientallen duizenden euro's, maar "dit is niets nieuws voor moslims".

Ook moskeeën en andere islamitische organisaties maken volgens de Hizmetbeweging gebruik van dit principe om hun fondsen aan te vullen.

ANBI-keurmerk

Verder schrijft de beweging dat de geldstromen binnen de organisatie helder zijn omdat de meeste organisaties die vanuit de Hizmetbeweging zijn opgericht een ANBI-keurmerk (Algemeen Nut Beogende Instelling) hebben. Daardoor zijn ze verplicht hun financiën openbaar toegankelijk te maken op hun website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl