Kirsten Wild (l) geklopt op de streep door Amalie Dideriksen (r)
NOS WielrennenAangepast

Deense Dideriksen klopt Wild op streep bij WK

De Deense Amalie Dideriksen heeft in Qatar de wereldtitel op de weg veroverd. De pas 20-jarige Deense - in 2013 en 2014 wereldkampioene bij de junioren - was na 134,5 kilometer in de massasprint favoriete Kirsten Wild te snel af. Het brons was voor de Finse Lotta Lepistö.

Dideriksen koos op The Pearl in Doha het wiel van Wild, profiteerde daarmee van de Nederlandse sprinttrein en passeerde de Nederlandse kopvrouw op de streep.

Dideriksen klopt Wild op de streep op WK

Rustig begin

In de eerste 2,5 uur koers gebeurde er weinig. De Japanse Eri Yonamine reed een tijdje alleen vooruit, de Nederlandsen voerden de regie in het peloton en de rest wachtte af.

Dat was niet naar de zin van het Nederlandse achttal, dat een hardere koers wilde. Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Amy Pieters en Annemiek van Vleuten kozen allen de aanval, maar kregen niemand met zich mee.

Even was het schrikken toen Wild onderuit ging in een bocht, maar de jarige sprintster - ze vierde vandaag haar 34ste verjaardag - kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Favoriete Wild onderuit bij WK in Doha

Met nog 43 kilometer te gaan ging de Amerikaanse Amber Neben, kersvers wereldkampioene tijdrijden, er in haar eentje vandoor. De Amerikaanse pakte 50 seconden, maar werd op 15 kilometer van de finish weer ingelopen.

Oranje sprinttrein

Niemand probeerde in de slotkilometers een massasprint te voorkomen. Het gevecht ging dan ook vooral om het wiel van Wild, die zelf Ellen van Dijk, Amy Pieters, Chantal Blaak en Marianne Vos nog voor zich wist.

Dat gevecht werd gewonnen door Dideriksen, die in de laatste meters haar wiel nog net voor dat van Wild over de streep kon drukken.

  • NOS
    Ook op de finishfoto is Amalie Dideriksen eerder over de eindstreep dan Kirsten Wild.
  • NOS
    De top-10 van het WK op de weg bij de vrouwen

"Ik wist dat de Nederlandsen de sprint zouden aantrekken. Ik wilde per se het wiel van Wild", verklaarde de jonge Deense. "Ik droomde van de toptien, nu ben ik wereldkampioen. Heel gek!"

Dideriksen: wilde per se het wiel van Wild

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl