Eluid Kipchoge komt dit jaar heel dicht bij een nieuw wereldrecord in Londen, maar een tijd onder de 2 uur is nog ver weg
NOS SportAangepast

De marathon binnen twee uur lopen, dat moet kunnen

Lange tijd leek het een onrealistische droom. Maar volgens atletenmanager Jos Hermens is het slechts een kwestie van tijd dat een atleet de magische barrière van twee uur op de marathon doorbreekt. Met andere woorden: 42 kilometer en 195 meter lopen, met een gemiddelde snelheid van 21,1 kilometer per uur. "Je hoeft maar twee of drie procent winst te boeken", zegt Hermens.

De organisatie van de marathon in Amsterdam hoopt dat zondag het parcoursrecord wordt verbeterd. Dat staat nu op 2.05.36. De stadsmarathon heeft geen ambities om de snelste ter wereld te zijn, Amsterdam wil vooral strijd tussen de atleten zien.

De juiste genen

Maar Hermens, ook wedstrijdleider in Amsterdam, kijkt verder dan alleen de marathon van Amsterdam. Hij is betrokken bij het project sub2hrs.com. Wetenschappers, anti-dopingexperts, fabrikanten van sportartikelen en voedselexperts werken daarin samen om de juiste omstandigheden te creëren om een marathon onder de twee uur te lopen. Het plan is om looptalenten te selecteren van wie door tests is gebleken dat ze over de juiste genen beschikken voor het lopen van een marathon.

Met die toptalenten wil de projectgroep de jacht op nieuwe toptijden openen. Hermens: "Er is ook een psycholoog bij betrokken, want alleen met de juiste genen ben je er nog niet."

Ik zie het wel gebeuren binnen nu en een jaar of vijf.

Koen Raymaekers, Nederlandse marathonloper

Koen Raymaekers, zondag een van de kanshebbers voor de Nederlandse marathontitel, bekijkt de ontwikkelingen met interesse: "Ik zal het niet zijn die de grens slecht, maar twee uur is niet meer zo ver weg, denk ik. Ik zie het wel gebeuren tussen nu en een jaar of vijf."

Een van de favorieten voor de winst zondag in Amsterdam, de Keniaan Sammy Kitware, is sceptischer. Zelf hoopt hij een tijd onder de 2.05 te kunnen lopen, maar een marathon binnen de twee uur lijkt hem een brug te ver. "Dat is onmenselijk."

Ontwikkelingen wereldrecord marathon

1908Johny Hayes (VS)2.55.18
1925Albert Michelsen (VS)2.29.01
1963Leonard Edelen (VS)2.14.28
1967Derek Clayton (AUS)2.09.36
2003Paul Tergat (KEN)2.04.55
2008Haile Gebreselassie (ETH)2.03.59
2014Dennis Kimetto ( KEN)2.02.57

Het wereldrecord staat sinds twee jaar op 2.02.57, gelopen door de Keniaan Dennis Kimetto bij de marathon van Berlijn. Behalve het selecteren van talenten en het intensief begeleiden van de lopers, is er volgens Jos Hermens nog veel winst te boeken met bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe hardere zolen die beter zouden passen bij de voeten van de lopers.

En tijdens de marathon van Amsterdam wordt er geëxperimenteerd met een nieuwe sportdrank die ervoor moet zorgen dat lopers meer koolhydraten kunnen opnemen. "Er zit een soort coating om het poeder waarvan het drankje gemaakt wordt. Daardoor gaat het rechtstreeks van de maag naar de darmen waardoor de darmen het meteen kunnen opnemen en er geen problemen ontstaan bij de maag", zegt Hermens.

Rechte strook asfalt zonder bruggen

Als aan al die randvoorwaarden voldaan is, blijft er nog één belangrijke factor over voor een succesvolle recordpoging: het parcours. Een stadsmarathon zoals Amsterdam is mooi, maar kent relatief veel bochten en dat ondermijnt een 'snelle' tijd.

Ideaal zou zijn de marathon te lopen op een rechte strook asfalt van 42 kilometer en 195 centimeter, zonder bruggen of hellingen, in een land waar ook de weersomstandigheden gunstig zijn. Hermens lacht als die suggestie wordt gedaan. "Wacht maar af. Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar we zullen zien."

Marathon binnen twee uur moet kunnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl