Een patiënt in de GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Staatssecretaris Dijkhoff grijpt in bij tbs-kliniek

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie grijpt in bij de tbs-kliniek de Woenselse Poort in Eindhoven. Dat liet hij aan de Tweede Kamer weten. De Inspectie kwam vandaag met een onderzoek waaruit diverse misstanden in de inrichting naar voren komen; er moeten direct maatregelen worden genomen om de situatie minder onveilig te maken.

Er zijn in de psychiatrische kliniek soft- en harddrugs beschikbaar voor de patiënten. Volgens de onderzoekers is er ook te weinig toezicht op de cliënten door personeelstekort. Intimidatie, verbale en fysieke agressie tegen personeel komen regelmatig voor. Die durven dat uit angst voor represailles niet door te geven aan de politie.

De Woenselse Poort erkent alle conclusies van de Inspectie. Via een bericht op de eigen website zegt de zorginstelling de ernst van de situatie in te zien. Er komen maatregelen om de zorg weer op orde te krijgen.

Een deel van het personeel en management heeft te weinig kennis en ervaring, aldus de Inspectie. De Woenselse Poort wil dat oplossen door een wervingscampagne te starten voor personeel. Daarnaast worden er teamleiders aangesteld en de directie wordt versterkt.

Aanpak

De staatssecretaris wil dat er binnen twee weken een plan komt met maatregelen om de situatie te verbeteren. De Woenselse Poort heeft dit toegezegd. Er wordt volgens Omroep Brabant een externe begeleider op de kliniek gezet, om de verbeteringen te ondersteunen.

De regionale omroep kaartte de problemen in Eindhoven al eerder aan. Mede door deze publicaties werd het onderzoek door de Inspectie van Justitie en Veiligheid gestart.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg reageert tegenover de omroep: “Helaas zijn alle alarmbellen terecht afgegaan. Al die verhalen die naar mij toe kwamen, blijken te kloppen. Nu moet er heel rap een plan van aanpak komen.”

Advertentie via Ster.nl