De tweeling vlak voor de operatie
NOS NieuwsAangepast

Operatie van siamese tweeling: hoofden succesvol gescheiden

Een siamese tweeling van wie de hoofden aan elkaar vastzaten, is in een ziekenhuis in New York van elkaar gescheiden. Volgens de arts was de operatie een succes, hoewel nog moet blijken of de jongetjes er iets aan over hebben gehouden.

De 13 maanden oude Jadon en Anias McDonald werden in het Montefiore Medical Center in de Bronx van elkaar losgemaakt. De operatie duurde meer dan zestien uur.

"De komende maanden zijn van cruciaal belang in hun herstel", schrijft moeder Nicole in een bericht op Facebook. "Het zal nog weken duren voordat we weten hoe Anias en Jadon uit de operatie zijn gekomen."

Risico's

De jongetjes deelden een bloedvat en een aantal hersenweefsels. Iets wat voorkomt bij 1 op de 10 miljoen geboortes. Anias, die het grootste deel van het bloedvat in zijn hoofd had, kampte met ademhalings- en hartproblemen. Van alle tweelingen die met het hoofd aan elkaar verbonden zijn, sterft 80 procent voor de leeftijd van 2 jaar.

Het was een moeilijke beslissing voor Nicole en Christian McDonald of ze de operatie wel of niet zouden laten uitvoeren. Er zitten grote risico's aan: de operatie kan leiden tot onherstelbare hersenbeschadiging of de dood van één of beide kinderen. Maar omdat ze willen dat hun kinderen normaal opgroeien, hebben de McDonalds toch besloten de tweeling te laten opereren.

"Het is een beetje surrealistisch om hier te zitten en dit te typen", schrijft moeder Nicole in hetzelfde Facebook-bericht. "Ik zou zo blij moeten zijn... TWEE GESCHEIDEN BABY'S!!!... En toch voel ik de pijn van de onzekerheid over de toekomst."

Syrische tweeling

De operatie werd uitgevoerd onder leiding van arts James Goodrich. Hij wordt gezien als dé expert op het gebied van het scheiden van siamese tweelingen die met hun hoofden aan elkaar verbonden zijn. Al zeven keer eerder heeft hij een dergelijke operatie uitgevoerd, onder meer begin dit jaar bij een Syrische tweeling. Sinds 1952 is de zeer complexe operatie wereldwijd 59 keer gedaan.

De Amerikaanse zender CNN kreeg van de familie exclusieve toestemming om de operatie te documenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl