Een demonstrant betoogt tegen het doden van drugscriminelen
NOS NieuwsAangepast

Strafhof waarschuwt Filipijnen om liquidaties

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is diep bezorgd over de duizenden moorden die afgelopen maanden zijn gepleegd in de Filipijnen. De slachtoffers zouden drugsdealers en -gebruikers zijn. In een verklaring stelt de hoofdaanklager van het hof dat hoge Filipijnse functionarissen de moorden lijken te vergoelijken.

Het Internationaal Strafhof houdt zich bezig met de vervolging van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De Filipijnen zijn lid van het hof. Misdaden die in het land zijn gepleegd kunnen dus door de aanklager worden opgepakt.

De verklaring van het hof lijkt gericht op president Duterte. Hij voert een meedogenloze anti-drugsoorlog en er zijn sterke aanwijzingen dat de politie verantwoordelijk is voor enkele honderden moorden. Duterte heeft burgers die een drugsdealer doden een medaille beloofd.

Ook zei hij dat zijn land drie miljoen drugsverslaafden telt. "Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten."

Duterte zei gisteren dat hij met gemak elk strafrechtelijk onderzoek naar de moorden kan pareren. Hij heeft president Obama en vertegenwoordigers van de VN en de EU per brief uitgenodigd om naar de Filipijnen te komen en zijn rol te onderzoeken. Maar hij heeft ze meteen gewaarschuwd dat hij ze publiekelijk zal vernederen door de beschuldigingen over zijn betrokkenheid bij de moorden te weerleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl