ChristenUnieleider Segers bij de presentatie van het verkiezingsprogramma
NOS NieuwsAangepast

ChristenUnie wil 'kloof dichten'

De inzet van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 is het verkleinen van verschillen tussen mensen. Het verkiezingsprogramma dat vandaag werd gepresenteerd staat in het teken van het dichten van de kloof tussen mensen met lage en hoge inkomens en mensen met verschillende overtuigingen en uit verschillende culturen.

Het programma heeft de titel Hoopvol en realistisch. "Een ander belangrijk thema is vrijheid. De vrijheid van onderwijs, de vrijheid voor gezinnen om hun leven in te richten zoals ze willen. Geloofsvrijheid, maar ook de vrijheid om van je geloof af te stappen", zegt ChristenUnie-leider Segers.

Dienstrecht

De ChristenUnie wil geen inperkingen van geloofsvrijheid en geen verbod op besnijdenis van jongetjes of op de rituele slacht. Maar de partij noemt wel maatregelen die met de islam te maken hebben. De partij wil dat medewerkers in overheidsdienst en in het onderwijs iedereen een hand geven. Ook moet de financiering van religieuze gemeenschappen door landen als Iran en Saudi-Arabië stoppen.

Naast de maatschappelijke dienstplicht voor iedereen die 18 jaar is, wil de partij ook een dienstrecht invoeren. Het dienstrecht geeft mensen recht op een vrijwilligersvergoeding van maximaal twee jaar, als aanvulling op een uitkering. Zij hoeven dan niet te solliciteren.

ChristenUnie wil verplicht leer-werktraject voor nieuwkomers

De ChristenUnie heeft plannen voor democratische vernieuwing. Burgers zouden via gemeenten meer te zeggen moeten krijgen over hun eigen leefomgeving. Gemeenten moeten meer belasting kunnen heffen, waar een verlaging van de landelijke belasting tegenover staat.

Ook wil de partij geen tussentijdse verkiezingen meer, zoals we de afgelopen jaren veel hebben gezien. Als een kabinet valt dan wordt er, wat de ChristenUnie betreft, zonder nieuwe verkiezingen naar een oplossing gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl