Nicole van den Hurk werd vermoord in 1995
NOS NieuwsAangepast

Familie Nicole van den Hurk wil nieuwe rechters

De nabestaanden van Nicole van den Hurk, die in 1995 werd omgebracht, willen dat de drie huidige rechters in de zaak worden vervangen. De advocaat van de familie heeft daarom een wrakingsverzoek ingediend. De wrakingskamer die daar een beslissing over neemt, komt om 15.00 uur bijeen.

Omroep Brabant schrijft dat de familie zich niet serieus genomen voelt en vermoedt dat de drie rechters die de zaak behandelen, partijdig zijn. En dus hebben ze zo'n wrakingsverzoek ingediend.

De familie van Nicole voelt zich al sinds de start van het proces onvoldoende gehoord door de rechtbank. Dit werd versterkt toen de rechtbank vanmorgen zei dat er geen juridische ruimte is om Nicole's halfbroer Tommy nog een keer aan het woord te laten.

Wrakingskamer

Het wrakingsverzoek wordt nu voorgelegd aan de zogeheten wrakingskamer, die ook weer bestaat uit drie rechters. Zij beoordelen of de rechters in de zaak van Nicole van den Hurk vervangen moeten worden. Totdat er iets is besloten, ligt de zaak stil.

Jaarlijks worden enkele tientallen wrakingsverzoeken gehonoreerd. In 2014 waren er onder de bijna 1,8 miljoen rechtszaken 619 wrakingsverzoeken. 40 keer werd de rechter toen uiteindelijk ook vervangen.

14 jaar gevangenis

Eerder deze week eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 14 jaar tegen Jos de G. Hij wordt ervan verdacht dat hij Nicole van den Hurk 21 jaar geleden om het leven bracht. De zaak zat jarenlang op een dood spoor, tot in 2014 een dna-spoor naar De G. wees.

De officier van justitie acht het op grond van het dna-materiaal uiterst waarschijnlijk dat De G. het destijds 15-jarige meisje om het leven heeft gebracht. Volgens de officier heeft de verdachte haar verkracht en daarna gedood. Hij verwees ook naar het strafblad met gewelds- en zedendelicten van De G.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl