NOS NieuwsAangepast

Rechtbank Den Haag: proces Wilders gaat door

De zaak tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, had de rechtbank gevraagd het proces direct te staken, maar de rechter in Den Haag gaat daar niet in mee. Wilders staat terecht voor zijn 'minder minder'-uitspraak in maart 2014.

Knoops noemt de zaak een proefproces waarmee wordt geprobeerd vast te stellen wat politici mogen zeggen. Hij zegt dat het onterecht is dat dit wordt gedaan over de rug van Wilders. "Deze discussie hoort thuis in het politieke debat en niet voor een strafrechtbank."

Drie weken geleden betoogde Knoops dat een vonnis over de omstreden uitspraak van Wilders in feite een oordeel zou zijn over het partijprogramma van de PVV en het politieke besluitvormingsproces. Volgens de advocaat is het niet de gewoonte dat een rechter zich uitspreekt over politieke kwesties.

De rechtbank in Den Haag is het daar niet mee eens en heeft de preliminaire verweren van Knoops verworpen. De rechtbank vindt niet dat de vervolging van Wilders zijn politieke vrijheid inperkt.

Rechtbank: het proces kan doorgaan

Verder oordeelde de rechtbank dat de uitspraken van de PVV-leider niet vergelijkbaar zijn met die van andere politici. Bij de vorige zitting vergeleek Wilders zijn woorden met uitspraken van premier Rutte en oud-politicus Rob Oudkerk. "Ik heb niet gezegd 'pleurt op alle Marokkanen'. Ook heb ik geen 'kutmarokkanen' gezegd, zoals Oudkerk", zei de PVV-leider. "En toch sta ik hier."

Hij zegt dat hij uiting gaf aan een demografisch verlangen. In een tweet vergelijkt hij Nederland met Turkije. "Onwelgevallige politieke meningen worden in de rechtszaal kalltgestellt."

Wilders vroeg in 2014 op een bijeenkomst van de partij aan zijn achterban of zij meer of minder Marokkanen wilde. Toen het aanwezige publiek "minder, minder, minder", scandeerde, antwoordde hij: "Dan gaan we dat regelen".

Het Openbaar Ministerie zegt dat de PVV-leider met die uitlatingen een groep mensen heeft beledigd op grond van ras en heeft aangezet tot discriminatie en haat. Wilders vindt het zelf onterecht dat hij wordt vervolgd voor de uitspraak.

De rechtbank in Den Haag wilde nog niet vooruitlopen op de strafbaarheid van Wilders uitlatingen. Of de uitspraken van de PVV-voorman strafbaar zijn, dient volgens de rechtbank besproken te worden bij de inhoudelijke behandeling op 31 oktober.

Het OM liet weten blij te zijn dat er het proces inhoudelijk wordt behandeld. "Duizenden mensen hebben aangegeven dat ze diep geraakt zijn door de uitlatingen van Wilders. De vrijheid van meningsuiting heeft grenzen, ook voor politici. Volgens het OM is het goed om te weten waar die liggen."

Van de 61 vorderingen die waren ingediend tegen Wilders, heeft de rechtbank er 21 afgewezen. Alle schadeclaims van boven de 500 euro werden naar de prullenbak verwezen. Dat betekent dat er nog 40 benadeelden over zijn die smartengeld of rectificatie van de 'minder minder'-uitspraken eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl