Een vrouw krijgt oogdruppels toegediend
NOS NieuwsAangepast

Akkoord over ouderenzorg-cao, maar grootste vakbond doet niet mee

Na maanden onderhandelen is er een akkoord tussen werkgevers en vakbonden over een nieuwe cao voor personeel in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. De grootste vakbond, de FNV, is het niet eens met het resultaat en gaat actie voeren.

In het akkoord tussen werkgevers en vakbonden CNV Zorg & Welzijn, NU´91 en FBZ is een loonsverhoging afgesproken van 1,65 procent over een periode van twee jaar. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering in stappen verhoogd van 5,7 naar 8,33 procent en krijgen werknemers twee keer een uitkering van 1,2 procent. De cao geldt voor 380.000 werknemers.

Volgens CNV Zorg en Welzijn zijn er daarnaast concrete afspraken gemaakt om de werkdruk aan te pakken. Werknemers krijgen volgens de bond meer invloed op hun rooster.

Werk neerleggen

FNV, met de meeste leden in de sector, ziet dat anders. Volgens de bond zijn er vage afspraken gemaakt waarbij geen concrete doelen zijn afgesproken. De bond denkt dat er nog meer onzekere contracten in de zorg komen door de nieuwe cao.

Een ander struikelblok zijn de onregelmatigheidstoeslagen. Werkgevers hebben jarenlang te weinig uitbetaald. Daar is in dit akkoord een oplossing voor gevonden, maar volgens de FNV komt het erop neer dat werknemers zelf de rekening betalen doordat ze vakantiedagen moeten inleveren.

De vakbond kondigt acties aan. In drie verpleeghuizen wordt vandaag een half uur het werk neergelegd.

Jammer

De werkgevers vinden het jammer dat de FNV niet meedoet, maar zegt dat het geen reden is om niet door te gaan met het onderhandelingsresultaat.

Het akkoord wordt de komende weken aan de achterban voorgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl