NOS SportAangepast

Daredevil Herlings neemt in MX1-klasse wat gas terug

In zeven van de acht zalen van de Eindhovense Pathé-bioscoop ging donderdagavond dezelfde film in première, 'The hard way to win'. 1.200 mensen zagen de documentaire over Jeffrey Herlings, drievoudig wereldkampioen in de MX2-klasse, die het zelf 'wel vet' vindt dat er een film over hem is gemaakt.

Herlings: MX1-motor past beter bij mij

Zowel in 2014 als in 2015 ging de wereldtitel door blessures aan zijn neus voorbij. Maar hij nam daar niet zomaar genoegen mee. Vorig jaar keerde Herlings na een heupbreuk snel terug op de de baan om toch nog een poging te wagen kampioen te worden. "Ik zou toch wel tweede worden als het niet zou lukken, dus het was fiftyfifty. Maar ik zou het niet nog een keer doen."

"Rijden met een kneuzing of een gebroken vinger is heel wat anders dan rijden met een gebroken been. Er zaten wel wat gevaren aan, maar op dat moment ben je blind voor die dingen."

'Ik moet leren verliezen'

Herlings is met de jaren voorzichtiger geworden. "Ik heb ook nog een leven erna. Van mijn bovenbeen heb ik gelukkig geen last meer, maar aan mijn heup voel ik nog elke dag dat er iets gebeurd is."

De reden dat Herlings zo snel weer opstapte is voor hem eenvoudig: "Ik ben een slechte verliezer, al word ik er wel beter in. Dat zal ook wel moeten, want in de MX1-klasse kan ik gewoon niet meer elk weekend winnen zoals afgelopen jaar."

Dat er in Eindhoven zeven bioscoopzalen gevuld worden voor Herlings, is voor een van de makers, Arno van den Brink, niet eens zo'n verrassing. "Jeffrey is heel populair in Nederland, dat wisten we wel. Dus verwachten we wel dat er veel mensen komen. Ook al komt hij niet zo heel vaak op televisie, er zijn veel mensen in Brabant die hem op de voet volgen. Crossend Nederland mag heel blij zijn dat we Jeffrey Herlings hebben."

Het fanatisme van Herlings voor zijn sport leidde bij Van den Brink ook wel eens tot gefronste wenkbrauwen. "Soms zou je denken dat hij veel te ver gaat, maar voor ons is het genieten om zo'n jongen in ons midden te hebben. Hij gaat voor het uiterste om te slagen."

Van den Brink volgt Herlings al lang en zag langzamerhand een documentaire in zijn carrière. "Jaren geleden stonden we al met een kleine camera langs de kant toen Jeffrey nog in lagere klasses reed. We zijn hem blijven volgen en zagen zeker niet alleen maar succes, er zijn ook veel tranen gevloeid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl