'Nostalgieprijs uit ranzige prostaten van bazelende hippies'
Waardering, maar ook verbazing over en kritiek op de Nobelprijs voor de Literatuur voor Bob Dylan. Het Nobelprijs-comité noemde het werk van Dylan 'poëzie voor het oor'. Niet iedereen begrijpt dat de belangrijkste literatuurprijs naar een muzikant gaat, hoe goed die dan ook moge zijn.
De Brits-Indische schrijver Salman Rushdie, zelf vaak genoemd als mogelijke winnaar, vindt het in elk geval wel prima. "Liedjes en poëzie zijn altijd nauw met elkaar verbonden. Dylan is een briljante vertolker van de dichterlijke traditie."
De Schotse schrijver Irvine Welsh sloeg een heel andere toon aan: "Ik ben een fan van Dylan, maar dit is een slechte nostalgieprijs gewrongen uit ranzige prostaten van seniele, bazelende hippies."
Collega-schrijver Stephen King en de Amerikaanse president Barack Obama zijn daarentegen uitgelaten.
George W. Bush
De Brits-Indiase schrijver Hari Kunzru vindt het ook maar niets. "Dit is de slapste Nobelprijs sinds ze de Vredesprijs aan Obama gaven, alleen maar omdat hij geen Bush was."
De Roemeense kanshebber Mircea Cartarescu was teleurgesteld, niet zozeer voor zichzelf als wel voor andere schrijvers. "Het spijt me voor de echte schrijvers, Adonis, Ngugi, DeLillo en anderen die de prijs bijna op zak hadden."
The New York Times schrijft ook dat de Nobelprijs voor Dylan als een verrassing komt. "Hoewel Dylan, 75, vaak werd genoemd als een outsider, past zijn werk niet in de traditie van literaire romans, poëzie en korte verhalen die de Nobelprijs traditioneel krijgen."
Nederland
Ook in Nederland wordt er heel verschillend gedacht. Muziekkenner Leo Blokhuis twijfelt een beetje. "Hij heeft in elk geval popmuzikanten geleerd dat het best wat meer literair kan..."
Frits Spits heeft wel waardering "omdat hij woorden en muziek bedenkt waarmee hij niet alleen voor zichzelf spreekt maar ook voor meerdere generaties".
In de Nederlandstalige literaire wereld is het niet anders, zo blijkt uit een rondgang op Twitter. AD-hoofdredacteur en schrijver Hans Nijenhuis: "Luisterboek? Sprookje? Of gewoon bizar? Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur."
AD-columnist Wierd Duk reageert: "Dat de wereld definitief gek is geworden bewijst de Nobelprijs voor Bob Dylan. Leg mij maar aan de zuurstof."
Schrijver Jerry Goossens spreekt over een soort 'prijsvervaging'. "Toch een beetje alsof je Jonathan Franzen een Grammy geeft voor zijn 'muzikale taalbehandeling'".
De Belgische schrijfster Ann De Cramer haalt de Amerikaanse schrijver Philip Roth aan, die wéér de Nobelprijs niet won: "Je zal maar Philip Roth zijn. Gelukkig kan hij goed vloeken, zoals zijn boeken ons leren."
Ook Nico Dijkshoorn noemt Roth: "Ik ben wel benieuwd welke zin van Dylan door Philip Roth het meest wordt gewaardeerd."
De kritiek gaat zelfs zo ver dat sommigen pleiten voor het opheffen van de Nobelprijs voor de Literatuur. Schrijver en NRC-redacteur Bas van Putten: "De literatuur is vandaag officieel doodverklaard."
Saskia Noort: "Nou ja, die Nobelprijs hoeven we ook niet meer serieus te nemen." Parool-recensent Arie Storm schrijft hetzelfde. "Oké, weer een literaire prijs die we niet meer serieus hoeven te nemen."
En op de afkeurende reacties werd - zoals kon worden verwacht - weer afkeurend gereageerd.
Schrijver Johan Fretz: "Alleen al dat dedain dat nu uit literaire kringen klinkt over de Nobelprijs voor Bob Dylan, maakt het geweldig. Love Bob, terechte winnaar."
Columnist Annabel Nanninga: "Kostelijk, de zure reacties van 'literair' Nederland, schrijversavondjes-incestueuzen zonder talent die hautain doen over #Dylan."