Op deze F-16 zit verf met de kankerverwekkende stof chroom-6
NOS Nieuws

Nieuwe EU-richtlijn moet werknemers beschermen tegen kanker

Werknemers worden beter beschermd tegen de risico's van het werken met kankerverwekkende stoffen. Minister Asscher van Sociale Zaken heeft daar vandaag in Luxemburg afspraken over gemaakt met zijn Europese collega's. Jaarlijks sterven in heel Europa, volgens cijfers van de FNV, meer dan 100.000 werknemers door het werken met kankerverwekkende stoffen, van wie 1800 in Nederland.

De minister heeft zich het afgelopen jaar tijdens het Nederlands voorzitterschap sterk gemaakt voor een betere bescherming van werknemers tegen de risico's van het werken met de gevaarlijke stoffen. Volgens de FNV zijn de afspraken van vandaag een stap in de goede richting, maar moet er nog veel gebeuren. "Het gaat nog maar om dertien stoffen. De komende jaren zullen aan zeker vijftig stoffen grenzen worden gesteld", aldus Wim van Veelen van de FNV.

Door de nieuwe richtlijn worden de normen voor het werken met bijvoorbeeld houtstof aangescherpt. Tot op heden gold voor slechts vier stoffen, waaronder asbest, een Europese norm.

Chroom-6

Het gebruik van chroom-6 wordt ook aan banden gelegd. Deze stof is de afgelopen jaren in Nederland vaak in het nieuws geweest, omdat het veel voorkomt bij bepaalde soorten verf voor treinen en bij defensie. De chroomverf is kankerverwekkend en meerdere oud-medewerkers zijn er ziek van geworden.

Nederland vindt de Europese normen voor het gebruik van chroom-6 niet ver genoeg gaan en zal de regels voor het gebruik van de stof zelf aanscherpen.

Gezond

De vakbeweging is dus tevreden, maar wil meer. "De Europese grenswaarde van sommige stoffen is toch nog hoger dan we zouden willen, dus we zijn er nog lang niet", zegt Van Veelen.

Ook VNCI, de branchevereniging van de chemische industrie, is blij met de ontwikkelingen. "Eindelijk", zegt Dirk van Well van VNCI, "en er staan gelukkig ook nog genoeg voorstellen klaar voor in de toekomst."

Minister Asscher vindt de strengere Europese richtlijn een goede zaak. Hij wil graag dat er nog meer stoffen op de lijst komen. "Dit is alvast een stap in de goede richting. Wij willen dat alle werknemers in Europa gezond kunnen werken."

Gevolgen

De richtlijnen zullen voor Nederland niet direct grote gevolgen hebben, denken FNV en CNVI. Van Veelen: "Europese richtlijnen zijn vaak minder streng dan die van Nederland, in Nederland zijn de eisen voor asbest bijvoorbeeld al vele malen strenger dan die van de EU."

De stof chroom-6 wordt vooral gebruikt in de technologische en metaalindustrie. De nieuwe richtlijn voor deze stof zou volgens VNCI mogelijk "extra inspanning gaan vereisen".

De FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie ziet nog wel een gevaar. De organisatie waarschuwt dat de nieuwe Europese richtlijnen en dus het hoge beschermingsniveau de concurrentiepositie van Europa in de wereld kunnen schaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl