NOS NieuwsAangepast

Berging tanker op Rijn kan beginnen

De berging van het gekapseisde schip in de Duitse Rijn kan beginnen. Een derde bergingskraan is vanuit Nederland aangekomen bij de Lorelei-rots tussen Koblenz en Wiesbaden, waar de tanker met 2400 ton zwavelzuur op zijn kant ligt.

De tanker blokkeert al ruim een week de doorvaart naar Nederland. Er wachten zo'n 200 schepen, waarvan driekwart Nederlands is.

Paar weken

Het Schiedamse bedrijf Mammoet voert het karwei uit. "Het is een gecompliceerde berging door de ligging van het schip, de stroming en de lading", zegt Johan Pastoor van Mammoet.

Het schip kan niet zomaar worden weggesleept, omdat het dan kan breken. De ramp zou dan niet te overzien zijn, gezien de gevaarlijke lading.

Eerst wordt het vaartuig met behulp van de drie kranen gestabiliseerd. Dikke draadkabels moeten het vaartuig in een veilige positie brengen, om daarna het zwavelzuur uit de tanker te pompen. "Daar zitten grote risico's aan, waar we voorzichtig mee moeten omgaan."

Koersk

Pastoors verwacht dat de berging een week of vier zal duren.

Mammoet is gespecialiseerd de berging van verongelukte vaartuigen. Tien jaar geleden wist het bedrijf de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk in de Barentszzee boven water te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl