Ter illustratie: 'Lone Hacker in Warehouse'
NOS NieuwsAangepast

Leeuwarder websitebouwer licht honderden mensen op

De politie heeft in juli een man van 35 uit Leeuwarden aangehouden, op verdenking van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk. De man heeft vermoedelijk honderden mensen en bedrijven opgelicht. Hij bood zichzelf aan bij bedrijven als websitebouwer. Eenmaal binnen wist hij door het inbouwen van speciale apparatuur gebruikersnamen en wachtwoorden van medewerkers te onderscheppen.

De inloggegevens gebruikte hij volgens de politie om in te breken op de sociale media-accounts en de mail van mensen.

Volgens Omrop Fryslân maakte de man per individu of bedrijf tussen de 100 en 7000 euro buit, voor een totaalbedrag van ongeveer een ton. De politie meldt dat de man het geld gebruikte om zijn verslavingen te betalen.

Werkwijze

Door mails te bestuderen maakte de man zich het taalgebruik van mensen eigen om anderen te benaderen met een verzoek om geld. Zo maakte iemand geld over aan een Facebookvriend. De gedupeerde zei later tegen de politie dat er eigenlijk een lampje bij hem had moeten gaan branden.

Het onderzoek kwam op gang na de aangifte van een webwinkel in november 2014. Er bleken goederen op naam van iemand anders te zijn besteld. Een onderzoek leverde meer aangiftes op. Dit voorjaar werd het onderzoek uitgebreid. Op 11 juli werd de man aangehouden in een hotel in Zwolle. Zijn laptop werd in beslag genomen en zijn huis in Leeuwarden werd doorzocht.

De politie onderzoekt 140 gevallen van oplichting; volgende week woensdag staat de eerste pro-formazitting in de zaak op de agenda bij de rechtbank van Leeuwarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl