Ruim 5 miljard euro aan EU-subsidies verkeerd besteed
Europese subsidies worden vaak niet goed besteed. Dat zegt de Europese Rekenkamer. Het gaat wel iets beter dan vorige jaren, maar nog steeds is zo'n 3,8 procent van het Europese budget niet goed te verantwoorden. Dat is ruim 5 miljard euro.
De rekenkamer komt met veel voorbeelden. Een haven in Polen kreeg naast Europese subsidie ook veel nationale subsidie. Daardoor ontstond illegale staatssteun, en dus moest de Europese subsidie worden terugbetaald.
In Frankrijk werden subsidies toegekend om heidelandschap in stand te houden. Bij controle bleek dat er op het stuk land waarvoor de subsidie was aangevraagd vooral struiken en bossen stonden en dus geen heide. De heide-subsidie moest terug naar Brussel.
En in Italië maakte een gemeente het helemaal bont. Het bestuur kreeg een Europese subsidie om een wandelpad op te knappen. Op de rekening stonden niet alleen de kosten voor het wandelpad, maar ook een mountainbike van 4000 euro, een verrekijker van 3500 euro en een gift aan een kerk van 10.000 euro. Ook dat geld moest terug.
Als Europa de regels eenvoudiger maakt, dan gaat het aantal fouten ook omlaag.
Toch is er niet altijd sprake van kwade opzet, zegt Alex Brenninkmeijer, namens Nederland lid van de Europese Rekenkamer. “Europese regels zijn ingewikkeld en er zijn heel veel controles. Daardoor krijg je fouten. Als Europa de regels eenvoudiger maakt, zie je dat het aantal fouten ook omlaag gaat.”
De manier waarop Europese subsidies worden verdeeld is een ander probleem, zegt Brenninkmeijer. Elk land krijgt een pot geld, waarvoor vervolgens projecten worden gezocht. "De lidstaten proberen allemaal zo veel mogelijk geld binnen te halen. Vervolgens moet dat geld binnen de lidstaten uitgegeven worden, maar er zijn niet altijd genoeg projecten die in aanmerking komen. Daardoor denk je soms achteraf: dit project had helemaal niet moeten worden uitgevoerd."
Toch gaat het volgens de rekenkamer een stuk beter dan tien jaar geleden. Toen was nog meer dan 10 procent van de Europese uitgaven niet goed te verantwoorden. Brenninkmeijer: "Het foutenpercentage is al 22 jaar te hoog. Daar kun je moedeloos van worden, maar er zit wel verbetering in."