NOS NieuwsAangepast

Schippers: het is geen dood op bestelling

"Het is geen dood op bestelling." Zo licht minister Schippers het wetsvoorstel toe waarmee het kabinet stervenshulp bij een 'voltooid leven' mogelijk wil maken.

Een intensief en zorgvuldig proces moet uitsluiten dat de doodswens te verhelpen is, zegt de minister. "We willen niet zomaar zeggen: u kunt een drankje halen bij de apotheek als u het niet meer ziet zitten."

Toetsbaarheid

Er worden verschillende voorwaarden gesteld. Zo moet een stervenshulpbegeleider met medische achtergrond en een specialistische opleiding de wens beoordelen. Dat moet in meerdere gesprekken gebeuren, zegt Schippers.

Daarnaast moet een tweede deskundige het dossier beoordelen. "En er moet een individueel gesprek plaatsvinden waarin je uitsluit dat de druk niet uit de omgeving komt."

Er moet ook een wachttijd tussen de afspraken zitten en een schriftelijke verklaring moet de wens toetsbaar maken, zegt de minister. "We willen achteraf na kunnen gaan, goed gedocumenteerd door de stervenshulpbegeleiding, of het is gelopen zoals wij het wilden. Dat moet een toetsingscommissie doen."

Commissie-Schnabel

De Commissie-Schnabel concludeerde eerder dit jaar dat euthanasie vanwege een 'voltooid leven' niet moest worden toegestaan. De commissie werd in 2014 door Schippers ingesteld om te onderzoeken of de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding moesten worden uitgebreid.

Deze conclusie legt Schippers nu naast zich neer. "Ik vind de beschermwaardigheid van het leven ontzettend belangrijk. Het is een grote waarde om dat leven te beschermen. Maar wat als iemand zelf tot de conclusie komt dat zijn leven voor hemzelf geen waarde meer heeft?"

Dat is volgens de minister een vraag waar veel mensen zich mee bezighouden. "Waar mensen bang voor zijn, is dat zij daar niet serieus in worden genomen als het zover is. Ik vind het een heel degelijk rapport. Ik heb er ook veel aan gehad. Maar ik ben wel tot een andere conclusie gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl