Elke gebruiker ontvangt een set met onder meer injectienaalden
NOS NieuwsAangepast

Slikken, spuiten en snuiven kan nu ook veilig voor Parijse junks

Er was een speciale wet voor nodig, maar nu kunnen Franse drugsverslaafden op een veilige plaats hun drugs gebruiken. Gisteren is er voor hen een speciale gebruikersruimte geopend in de buurt van station Gare du Nord in Parijs. Het is de enige plek in het land waar drugs niet verboden zijn.

In de zaal lopen artsen en maatschappelijk werkers rond, die de mensen kunnen helpen van hun verslaving af te komen. "Daarnaast is er medische hulpverlening aanwezig voor verslaafden die bijvoorbeeld aids hebben", zegt correspondent Frank Renout. Ook krijgen gebruikers een pakket met onder meer steriele injectienaalden, ontsmettingsdoekjes en een band om hun arm mee af te binden.

Renout bracht een bezoek aan de wijk en de gebruikersruimte. In de buurt van het ziekenhuis staan ook automaten waar verslaafden injectienaalden uit kunnen halen. Op straat liggen gebruikte naalden en veel bloed. Een horeca-ondernemer is het zat: "Recht voor mijn raam wordt gedeald, doen verslaafden hun behoefte en zijn er dagelijks vechtpartijen. Dat zorgt voor een onveilig gevoel."

Over de locatie van de ruimte is lang gediscussieerd. Uiteindelijk koos de gemeente voor een pand naast een ziekenhuis bij station Gare du Nord. In die buurt is drugsgebruik een groot probleem.

Toch zijn veel buurtbewoners niet blij met dat de ruimte wordt geopend. "De meeste mensen zijn vooral heel bang dat er nu juist meer verslaafden en dealers naar de wijk komen", zegt Renout. "De belangenvereniging van de wijk heeft de zaal wel het voordeel van de twijfel gegeven. Die club hoopt vooral dat de verslaafden van de straat worden gehouden."

  • EPA
    Buurtbewoners zijn niet blij met de gebruikersruimte in hun buurt
  • EPA
    De ruimte is naast het ziekenhuis Lariboisière, in de buurt van Gare du Nord
  • AFP
    Verslaafden kunnen hier op een veilige manier drugs gebruiken
  • EPA
    Burgemeester Hidalgo (met blauwe sjaal) en minister van Gezondheid Touraine (roze jasje) openden de ruimte

Voorlopig blijft het bij een experiment en wordt er gekeken of de overlast in de buurt afneemt. Hulpverleners gaan daarnaast de straat op om verslaafden te benaderen. Ook zal de politie meer toezicht gaan houden in de buurt, om zo dealers op te kunnen sporen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl