NOS NieuwsAangepast

CDA wil een 'beter Nederland', gebouwd op waarden en tradities

Buma wil afscheid nemen van het individualisme

Invoering van een dienstplicht voor jongeren, investeringen in defensie en veiligheid, een zorgbonus voor mantelzorgers, terugkeer van de basisbeurs voor studenten en één basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden. Dat zijn een paar punten uit het verkiezingsprogramma van het CDA. Veel van die voorstellen waren al eerder naar buiten gekomen.

Het CDA zegt te willen kiezen voor een land dat is gebouwd op waarden en tradities, op families en gezinnen, waar mensen voor elkaar zorgen en meedoen in een sterke samenleving en een eerlijke economie.

Samenleving onder druk

Volgens het programma ('Keuzes voor een beter Nederland') staat de samenleving in Nederland onder druk en is er een toenemende polarisatie. Partijleider Buma vindt de scheidslijnen tussen jong en oud, tussen laag- en hoogopgeleid en tussen autochtonen en allochtonen "de nieuwe sociale kwestie".

Het CDA meent dat de politiek nu te weinig gaat over grote vraagstukken. Volgens de partij is dat een belangrijke oorzaak van de onvrede die veel mensen voelen. "Het politieke debat loopt vast in managementtaal, doorrekeningen en vastgeroeste standpunten."

Doorgeslagen individualisme

Het CDA kiest naar eigen zeggen voor een programma op hoofdlijnen, dat aansluit bij de snelle veranderingen in deze tijd. De partij wil daarmee voorkomen dat allerlei voorstellen snel achterhaald zijn. Wel presenteert het CDA "een fundamentele analyse van wat er mis in de samenleving". Volgens de christen-democraten is er in Nederland sprake van doorgeslagen individualisme.

In het programma staat onder meer dat het CDA af wil van het raadgevend referendum. Volgens de partij verscherpt dat de tegenstellingen in de samenleving en draagt het bij aan het cynisme over de politiek. Het CDA wil om de versplintering tegen te gaan een kiesdrempel invoeren; verder zou de helft van de Kamerleden regionaal moeten worden gekozen.

Straffen voor recidivisten worden verdubbeld en de vervroegde invrijheidstelling van gevangenen wordt beperkt. Het ouderschapsverlof wordt verlengd; de Zondagswet wordt niet afgeschaft en er komt een minister voor Familie- en gezinszaken. Werkzoekenden boven de 60 die vrijwilligerswerk doen of mantelzorg bieden, krijgen vrijstelling van de sollicitatieplicht.

Middeninkomens

De huidige kinderopvang en peuterspeelzaal worden samengevoegd tot één 'voorschool' en de winstuitkeringen in de zorg worden beperkt. De loonbetaling bij ziekte moet worden verkort.

Het belastingstelsel wordt verder versimpeld en de belasting voor mensen met een middeninkomen gaat naar beneden.

Het programma is officieel een concept. De afdelingen kunnen de komende tijd wijzigingen voorstellen en het programma wordt definitief op een congres in januari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl