Het proefproject moet een vast onderdeel van de inburgeringscursus worden
NOS NieuwsAangepast

Vluchteling verplicht op bezoek bij Deltawerken of COC

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning moeten binnenkort verplicht op bezoek bij de Deltawerken of bijvoorbeeld praten met mensen van homobelangenorganisatie COC. Het kabinet begint dit najaar een proefproject, waarin nieuwkomers op deze manier kennismaken met de Nederlandse normen en waarden.

Vier gemeenten en één taalinstituut krijgen in het kader van het inburgeringsexamen de opdracht om een excursie te organiseren naar een typisch Nederlands museum. Ook moeten ze gesprekken organiseren met mensen die inzicht kunnen geven in de Nederlandse ideeën over bijvoorbeeld vrouwenemancipatie en seksuele geaardheid.

Het proefproject is nog niet ingevuld, laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. Zo is nog niet duidelijk welke gemeenten en welk taalinstituut gaan meedoen of waar de deelnemers naartoe gaan. "Een bezoek aan het COC kan zeker een optie zijn", zegt een woordvoerder.

Vrijheid en gelijkwaardigheid

Volgend jaar zomer moet duidelijk zijn of het helpt om vluchtelingen op deze manier kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur. Er wordt vergeleken of de mensen uit het proefproject anders tegen thema's als vrijheid en gelijkwaardigheid aankijken dan andere inburgeraars.

Het project is bedacht door PvdA-Kamerlid Marcouch. Hij diende eerder dit jaar met CDA-Kamerlid Heerma een motie in, waarin het kabinet werd verzocht om nieuwkomers tijdens de inburgering actief kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur en samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl