NOS Nieuws

'Meer onderzoek naar veelvoorkomende ziekten nodig'

Universitaire ziekenhuizen doen te weinig onderzoek naar veelvoorkomende ziekten en preventie. Ze richten zich te veel op fundamentele en medisch-specialistische onderwerpen, schrijft de Volkskrant. De Gezondheidsraad publiceert vandaag een rapport over het onderzoek in de umc's.

De acht universitaire ziekenhuizen hadden in 2014 gezamenlijk een onderzoeksbudget van 1,2 miljard euro. Het onderzoek in die centra behoort volgens Gezondheidsraad-voorzitter Van Gool tot de wereldtop, maar hij zegt dat het onvoldoende aansluit bij maatschappelijke vraagstukken zoals de betaalbaarheid van de zorg.

Volgens de Gezondheidsraad moeten de universitaire ziekenhuizen meer samenwerken met huisartsen, geriaters en wijkverpleegkundigen. "Er zijn zoveel alledaagse problemen die nauwelijks worden onderzocht", zegt Van Gool in de Volkskrant. "Loop rond op een polikliniek of in een verpleeghuis en je verzamelt zo een handvol vragen."

Lucratiever

Onderzoekers die zich bezighouden met huisartsen- en ouderengeneeskunde publiceren nauwelijks in belangrijke medische tijdschriften. Het gevolg is dat zij daardoor relatief weinig onderzoeksgeld krijgen. Het is voor onderzoekers dus lucratiever om op andere gebieden onderzoek te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl