Staatssecretaris Klijnsma brengt bezoeken aan bedrijven waar mensen met een arbeidsbeperking aan de slag zijn
NOS NieuwsAangepast

'Arbeidsongeschikte steeds minder aan het werk'

Mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking hebben steeds minder vaak een betaalde baan en ze zijn vaker ontevreden over hun werk. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over de periode 2008 tot 2014.

In die tijd daalde het aantal mensen met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering en een baan van 56 naar 43 procent. De onderzoekers denken dat werkgevers in de crisisjaren minder geneigd waren om mensen met een beperking aan te nemen of in dienst te houden.

Groter verschil

Ook mensen die een beperking hebben, maar niet in aanmerking komen voor een uitkering, werken steeds minder. In 2009 had nog 60 procent van hen een baan, vijf jaar later was dat nog maar 46 procent.

Het SCP concludeert dat het verschil in arbeidsdeelname tussen mensen met en zonder een arbeidshandicap de afgelopen jaren groter is geworden.

De onderzoekers hebben de betreffende werknemers ook naar hun mening gevraagd. Ze voelen zich minder vaak tevreden op hun werk. Ze wijten dat vaak aan de omstandigheden op de werkvloer. Ook hebben ze de indruk dat hun promotiekansen en ontwikkelingsmogelijkheden minder groot zijn dan die van de collega's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl