NOS NieuwsAangepast

Hoe effectief is politiemissie Kunduz?

De Tweede Kamer beslist deze week of er steun komt voor een nieuwe missie naar Afghanistan. De bedoeling is dat er 545 politietrainers en militairen naar de noordelijke provincie Kunduz gaan om politieagenten op te leiden.

De Kamer is daarover op dit moment sterk verdeeld. Uit de WikiLeaks documenten, die in handen zijn van de NOS, blijkt dat de problemen rond de politieopleiding in Afghanistan zo groot zijn, dat het maar de vraag is of Nederland daar echt iets kan betekenen.

Verkeerspolitie

"Ondanks de training van 70.000 politieagenten en een verbeterde uitrusting en rekrutering, is de politie nog steeds ondoelmatig en corrupt." Dat schrijft de Amerikaanse ambassade in Kabul, in 2006.

Over de provincie Kunduz, waar de Nederlanders mogelijk aan het werk gaan, zijn de berichten niet veel positiever. "Krijgsheren uit Tadzjikistan en drugssmokkelaars hebben de macht over de verkeerspolitie in het noorden en noordoosten van het land."

Nummerplaat

De training die de agenten van de Nederlanders zullen krijgen duurt zes weken. Daarna moeten ze aan het werk in een gevaarlijke omgeving en met weinig steun van de lokale machthebbers.

"In Kunduz moeten 1000 politieagenten 170.000 inwoners beschermen. De plaatselijke gouverneur ziet er meer in heil in om lokale milities die taak te geven."

Maar er worden ook succesjes geboekt. Zo schrijft de Canadese ambassadeur over de vorderingen die de politierekruten maken: "We kunnen ze nooit helemaal leren lezen, maar er zit vooruitgang in: In Kandahar kunnen sommige agenten inmiddels een nummerplaat lezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl