De Britse minister Boris johnson
NOS NieuwsAangepast

Boris Johnson: Rusland dreigt internationale paria te worden

Rusland loopt het risico om een paria binnen de internationale gemeenschap te worden als het land doorgaat met luchtaanvallen op Aleppo. Daarvoor waarschuwt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

De Russische en Syrische luchtmacht bestoken de opstandelingen in het oosten van de Syrische stad weer volop na een paar dagen van relatieve rust. Daarbij zouden opnieuw burgerslachtoffers zijn gevallen. Johnson wil dat andere landen meer druk zetten op de Russische president Poetin en pleitte in het Britse parlement voor het instellen van nieuwe internationale sancties.

Ook riep Johnson organisaties op om voor de Russische ambassade in Londen te demonstreren tegen de bombardementen. De ambassade reageerde direct via Twitter:

Volgens de Britse minister wijst alle beschikbare bewijs van een aanval op een hulpkonvooi op 19 september op Russische betrokkenheid. Die aanval maakte vorige maand een definitief einde aan een instabiel staakt-het-vuren in Syrië. De Russen ontkennen het konvooi te hebben aangevallen.

Het debat in het Britse parlement werd geopend door de voormalige minister voor Internationale Ontwikkeling Andrew Mitchell. Hij zei dat de Russen behandeld moeten worden als een verstotene. "Het Kremlin, net als andere bullebakken, wordt alleen maar sterker als niemand ertegen ze durft in te gaan."

Hij vergeleek de situatie met de jaren 30 van de vorige eeuw. "Wat de Russen met de Verenigde Naties doen is hetzelfde als wat Italië en Duitsland deden met de Volkerenbond. En ze doen met Aleppo precies hetzelfde als wat de nazi's deden met Guernica in de Spaanse Burgeroorlog."

Guernica na het Duitse bombardement
Een deel van het schilderij Guernica van Picasso

Poetin

Poetin blies vandaag een bezoek af aan de Franse president Hollande. Die wilde hem alleen ontmoeten als Syrië op de agenda stond, maar daarvoor bedankte het Kremlin. De Russen vetoden de laatste Franse resolutie over Syrië in de VN-Veiligheidsraad.

De Fransen zouden ook voor het instellen van nieuwe internationale sancties zijn, maar binnen de EU is dat zeker geen uitgemaakte zaak, volgens persbureau Reuters. Onder meer Duitsland is tegen uitbreiding. Wel lijkt het uitgesloten dat de EU-sancties tegen Moskou die waren ingesteld vanwege de inname van de Krim, na de gebeurtenissen in Aleppo worden verzacht.

Lavrov en Zarif

Het Syrische regime en de Russen voerden de afgelopen week minder luchtaanvallen uit. President Assad zei de opstandelingen respijt te willen geven om de wapens neer te leggen en de stad in het noorden van het land zonder repercussies te verlaten. De rebellen geloofden niet dat Assad zich aan zijn woord zou houden en noemden het voorstel een valse belofte. Vanochtend gingen de bombardementen in alle hevigheid verder.

Later op de dag sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov met zijn Iraanse collega Zarif. Iran is een andere belangrijke bondgenoot van Assad. De twee ministers zeggen dat er opnieuw diplomatiek overleg moet komen om te proberen het conflict te beëindigen. De crisis kan volgens de twee alleen worden bezworen door een politieke overeenkomst.

'Rwanda en Srebrenica'

De VS heeft het overleg met de Russen over Syrië opgeschort omdat het volgens de Amerikanen geen zin heeft zolang de Russen luchtaanvallen op Oost-Aleppo blijven uitvoeren. Ondertussen voeren de Russen hun militaire aanwezigheid in Syrië verder op.

Verschillende westerse politici en de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, hebben de aanval op de Syrische stad vergeleken met de genocides in Rwanda en Srebrenica. Honderdduizenden mensen hebben geen drinkwater en er worden onder meer luchtaanvallen uitgevoerd op ziekenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl