Niet elk meisje heeft gelijke kansen
NOS NieuwsAangepast

Een sms'je voor 28.800 meisjes die vandaag gedwongen trouwen

Voor Nederlandse meisjes is het vanzelfsprekend om niet te trouwen voor je achttiende verjaardag, maar voor heel wat meisjes in andere delen van de wereld helaas wel. Elke drie seconden wordt er een jong meisje gedwongen te trouwen. Een op de negen meisjes daarvan is jonger dan vijftien.

Om iedereen bewust te maken van de grote wereldwijde verschillen, hebben de Verenigde Naties in 2011 Wereldmeisjesdag in het leven geroepen. Vandaag dus, en dit jaar vraagt ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland aandacht voor kindhuwelijken in Zambia.

Met een sms-actie zamelt Plan geld in om Zambiaanse meisjes te helpen die dreigen uitgehuwelijkt te worden. De opbrengst gaat naar opvanghuizen voor deze meisjes. Pas als de dreiging voorbij is, keren zij terug naar huis.

"Met de situatie in Zambia is het niet best gesteld. 42 procent van de meisjes trouwt daar voor hun achttiende. In het Oosten van Zambia, waar ook een van de opvanghuizen is die wij helpen, is dat zelfs 60 procent van alle meisjes", zegt Katherine Knowles van Plan Nederland.

  • Plan Nederland
    Niet overal ter wereld kunnen meisjes naar school
  • Plan Nederland
    Deze drie zangeressen zongen samen hun medley op het Centraal Station in Amsterdam

Plan Nederland heeft ook de actie #LoudAboutGirls opgezet. Zangeressen Giovanca, Sabrina Starke, Elske DeWall en Krystl zingen op verschillende stations in Nederland een speciale medley met nummers over vrouwen. "Op het moment van zingen hadden we écht aandacht voor de muziek, maar ook voor de reden. Ter plekke gingen mensen ook sms-en en meedoen met de actie", vertelde Sabrina Starke vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Uit onderzoek blijkt dat Niger voor meisjes het moeilijkste land is om te leven. Daar is voor hen zeer slechte gezondheidszorg, weinig en slechte voeding en beperkt onderwijs beschikbaar. Volgens Plan Nederland is het moeilijk te achterhalen waar ter wereld meisjes het beste leven, maar zij vermoeden dat dat in (Noord-)Europa en Australië is. Nederland behoort ook tot die landen.

Top 5 moeilijkste landen (bron: ONEcampaign)

Land
1. Niger
2. Somalië
3. Mali
4. Centraal Afrikaanse Republiek
5. Jemen

Naast Plan Nederland proberen ook andere organisaties de rechten en situaties voor meisjes te verbeteren. Zo besteedt Unicef aandacht aan innovatie in het meisjesonderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl