President Hollande op bezoek bij Poetin in Moskou (november 2015)
NOS NieuwsAangepast

Poetin niet naar Parijs door diplomatieke onrust over Syrië

De Russische president Poetin gaat volgende week niet naar Parijs. Hij stelt een bezoek aan Frankrijk uit vanwege oplopende diplomatieke spanningen tussen beide landen door de oorlog in Syrië.

Poetin zou op 19 oktober in Parijs een Russisch-orthodoxe kathedraal openen en een tentoonstelling bezoeken met Russische kunst. Ook stond een ontmoeting met zijn Franse collega Hollande op het programma. De Fransen wilden dat dat gesprek alleen over Syrië zou gaan, waarna Rusland het bezoek schrapte.

Veto in V-Raad

Het land sprak afgelopen weekend zijn veto uit over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad waarin werd opgeroepen om alle bombardementen op Oost-Aleppo te staken. De resolutie was opgesteld door Frankrijk.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault noemde de bombardementen daarop oorlogsmisdaden. Hij neemt contact op met het Internationaal Strafhof om te kijken of dat een onderzoek kan starten.

Wel naar Berlijn

President Hollande gaf gisteren al te kennen dat hij overwoog de afspraak met Poetin af te zeggen. "Heeft het zin? Is het noodzakelijk? Kunnen we zo wel druk op hem uitoefenen?", vroeg hij zich hardop af tijdens een tv-interview.

De Russische ambassadeur in Frankrijk zei vanmorgen dat Poetin op 19 oktober naar Berlijn reist voor overleg met bondskanselier Merkel over Oekraïne. Ook president Hollande is daarbij aanwezig. Volgens minister Ayrault is het best mogelijk dat de twee wereldleiders elkaar in de zijlijn van die bijeenkomst spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl