Paul Pogba juicht, Kevin Strootman kijkt toe

Oranje met lege handen na duel met Fransen

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd voor een verrassing te zorgen in het WK-kwalificatieduel met Frankrijk. In de Amsterdam Arena bleek de verliezend finalist van het EK met 1-0 te sterk voor het dapper strijdende keurkorps van bondscoach Danny Blind.

Frankrijk zette met flitsend aanvalsspel de toon en Oranje werd meteen in het defensief gedrukt. Virgil van Dijk haalde in de openingsfase met een goed getimede ingreep de bal voor de voeten van Kevin Gameiro weg. Diezelfde Gameiro kon even later wel uithalen en zag zijn pegel toen onschadelijk gemaakt worden door doelman Maarten Stekelenburg.

Stekelenburg in de fout

Na een half uur, juist in een fase dat Oranje zich aanvallend wat meer liet gelden, haalde Pogba uit van grote afstand en Stekelenburg liet zich lelijk verrassen door de zwabberbal.

Vincent Janssen had nog voor rust een kans om wat terug te doen na een fout in de Franse defensie. Na een prima kapbeweging haalde hij uit, waarna Laurent Koscielny al vallend hands maakte en Nederland dus een strafschop verdiende. Arbiter Damier Skomina dacht er echter anders over.

Strijdlustig

Oranje ging ook na rust dapper en strijdlustig op zoek naar de gelijkmaker en Janssen was er kort na rust dichtbij: na een uitgooi verschalkte hij Raphaël Varane met een schijnbeweging, waarna zijn schot in het zijnet belandde. En Memphis Depay, na een kwartier ingevallen voor de geblesseerd geraakte Quincy Promes, kreeg een kans na een prachtige dieptepass van Davy Pröpper.

Maar Frankrijk was gevaarlijker, ook na de pauze. Zo kon Stekelenburg na een prachtige lange bal van Pogba Gameiro maar net stoppen. En Pogba zelf was daarna dicht bij de 0-2 met een kopbal, die ook zijn eindstation bij Stekelenburg vond.

Na een uur kwam Bas Dost binnen de lijnen voor Georginio Wijnaldum, maar ook Dost kon geen opening vinden in de Franse muur. De beste kans voor Oranje na rust was in de 89ste minuut zowaar nog voor Depay. Van dichtbij mocht hij op doel schieten, maar zijn inzet met links strandde op de vuisten van Lloris.

Door de nederlaag zakt Oranje naar de derde plaats in de poule en is Frankrijk op basis van doelsaldo de nieuwe koploper.