NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte door Syriërs vastgebonden en kaalgeschoren

De Syrische terreurverdachte die zaterdag kon ontsnappen aan de Duitse politie en sindsdien door 700 agenten werd opgejaagd, liep gisteravond in Leipzig tegen de lamp. Een landgenoot die hem mee naar huis had genomen, had hem vastgebonden met een verlengsnoer en de politie gebeld.

Het was het einde van een klopjacht van zo'n 40 uur. Die begon zaterdagochtend in Chemnitz, waar de 22-jarige Jaber Albakr woonde. Albakr raakte in het vizier van de opsporingsdiensten omdat hij een aanslag had willen plegen op een luchthaven in Berlijn.

Verscheidene Duitse media hebben Albakrs gangen nagetrokken. Hoe hij van zijn woonplaats Chemnitz naar Leipzig is gereisd, weet niemand. Volgens de Leipziger Volkszeitung was Albakr zaterdagavond in het dorp Eilenburg, waar hij een jaar geleden korte tijd had gewoond. Hij wilde zijn oude huis in, maar omdat de sloten waren vernieuwd, lukte dat niet. Daarop vertrok hij weer.

Slaapplaats

Het volgende spoor is van een paar uur later. De krant Bild, die een omvangrijke reconstructie maakte, meldt dat Albakr toen in een online-forum voor vluchtelingen om hulp vroeg. Hij was bij het station van Leipzig en had een slaapplaats nodig.

Saillant is dat Albakr zich durfde te vertonen op het station. Het Hauptbahnhof van Leipzig is een van de grootste stations van Duitsland en vanwege de klopjacht op de Syriër waren de veiligheidsmaatregelen er aangescherpt.

DDR-flat

Een Syrische man uit Leipzig die de oproep zag, ging met zijn huisgenoten naar het station en pikte Albakr op. Na wat omzwervingen kwamen ze bij het huis van een vriend: een grauwe DDR-flat in de buitenwijk Paunsdorf. Daar heeft Albakr de nacht doorgebracht.

Of ze toen al wisten wie ze voor zich hadden, is niet duidelijk. Volgens dagblad Die Welt herkende een van de Syriërs hem, maar Bild schrijft dat ze pas achter Albakrs identiteit kwamen toen de politie het opsporingsbericht in het Arabisch verspreidde. Dat bericht verscheen gisteren om 21.11 uur op Twitter.

Gisteren zou de 'gast' van de Syrische mannen naar een kapper hebben gevraagd, mogelijk om zijn uiterlijk te veranderen. Bild citeert een van de Syriërs, die Mohammed heet. "Ik heb een jaar als kapper gewerkt. Dus heb ik zijn hoofd kaalgeschoren", zegt hij.

Op foto's die Bild heeft gepubliceerd, is te zien dat Albakr inderdaad een ander kapsel heeft gekregen. Aanvankelijk heeft hij nog kort bruin haar; later is hij geboeid en nagenoeg kaal.

Verlengsnoeren

Wat zich daarna heeft afgespeeld in de flat van de Syriërs, is onduidelijk. Vast staat dat de gastheren twijfelden aan het verhaal van Albakr. Ze geloofden niet dat hij pas net in Duitsland was aangekomen, zoals hij beweerde.

Toen Albakr gisteravond een dutje deed, maakten Mohammed en de andere Syriër een foto van hem. Ze vroegen vrienden of de slapende man de gezochte terreurverdachte was. Na de bevestiging bonden ze Albakr vast met verlengsnoeren: een kabel rond de enkels, een rond de polsen. Daarna ging Mohammed naar de politie.

Voor ons was duidelijk dat we naar de politie zouden gaan.

Mohammed A. tegen Bild

Tegen Bild zegt de Syriër: "Hij bood ons duizend euro en nog eens 200 dollar, als we hem zouden vrijlaten. Dat geld had hij in zijn rugzak, samen met een mes." De mannen gingen er niet op in. "Ik ben uit Syrië gevlucht, via de Balkanroute", zegt Mohammed. "Ik ben Duitsland dankbaar dat ik hier ben opgenomen. Voor ons was duidelijk dat we naar de politie zouden gaan."

De politie bevestigt dat er "in de zeer vroege ochtend" een tip binnenkwam dat Albakr werd vastgehouden in Paunsdorf. Ooggetuigen vertellen tegen een lokale krant dat daar aan het begin van de nacht zeker tien zwarte terreinwagens van de politie verschenen. Zwaarbewapende agenten zetten toen de straat voor de flat af.

Knieën

Maar kennelijk ging de operatie niet snel genoeg. De Syriër die met Albakr in de woning was gebleven, belde volgens Bild opnieuw de politie. Ook waarschuwde hij de agenten dat hij de terreurverdachte niet veel langer kon vasthouden.

Kort daarop viel de politie de woning binnen. De terreurverdachte werd om 00.42 uur gearresteerd. Hij zou zich niet hebben verzet.

Bondskanselier Merkel heeft de Syrische tipgevers vanmiddag bedankt voor hun "relevante bijdrage". Deelstaatpremier Tillich van Saksen noemde ze moedige en verantwoordelijke burgers. De Duitse recherche zoekt nu uit of ze inderdaad 'helden' zijn, of dat ze Albakr misschien al kenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl