Britse supermarkten zetten Nederlandse bloemenhandelaren inmiddels het mes op de keel
NOS NieuwsAangepast

Lage pond en brexit kosten banen en omzet in Nederland

De lagere koers van het Britse pond gaat banen in Nederland kosten. Een aantal Nederlandse bedrijven die exporteren naar Groot-Brittannië heeft plannen om de productie vanuit Nederland naar Engeland te verplaatsen. Anders verliezen ze Britse klanten. Dat blijkt uit een rondgang.

Terwijl er nog niet veel verandert voor veel Engelsen, merken Nederlandse exportbedrijven al wel negatieve effecten van het referendum. Dat heeft ermee te maken dat de waarde van het pond sterk is gedaald. Nederlanders kunnen hierdoor goedkoper kerstinkopen doen in Londen. Maar exporterende bedrijven merken vooral dat hun producten duurder worden voor de Britten. Hierdoor leggen ze het soms af tegen Britse concurrenten.

Officiële cijfers zijn er nog niet, maar de Nederlands-Britse Handelskamer, NBCC, herkent de geluiden die de NOS van bedrijven hoort. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor meer dan 35 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk.

Duurdere euro's

Bij Jansen Poultry equipment in Barneveld maken ze alles wat een boer nodig heeft om kippen te houden. En ook om vervolgens de eieren op te vangen en af te voeren. De kippenstalinstallaties worden wereldwijd verkocht. "Onze omzet in Groot-Brittannië ligt op zo'n 4 tot 5 miljoen euro, maar staat nu wel onder druk", zegt algemeen directeur Ab Jansen.

De machines van Jansen zijn duurder geworden voor de Britten door de daling van het pond, want ze moeten betalen in de duurdere euro's.

"Een grote concurrent van ons zit in Groot-Brittannië en die is nu dus goedkoper geworden voor onze klanten", zegt Jansen. Hij wil meteen ingrijpen. "Ik ben net terug uit Engeland. Ik heb gekeken naar een productielocatie. Nu het pond zo laag blijft staan, ga ik gewoon daar produceren".

Als zakenman kun je wel gaan mopperen, maar het is beter om meteen in te spelen op veranderingen

Ab Jansen, ondernemer

Jansen is voortvarend. Waar anderen juist huiverig zijn om nu in Groot-Brittannië te investeren vanwege de onzekerheden rond de brexit, pakt hij door. "Als zakenman kun je wel gaan mopperen, maar het is beter om meteen in te spelen op veranderingen. Dat is wat je moet doen. Niet gaan zitten afwachten". Dat dat in Nederland banen zal kosten is volgens Jansen onvermijdelijk.

Jansen wordt niet bepaald gelukkig van een brexit. "Ik vrees wel weer extra rompslomp aan de grens en andere regels straks. Daar waren we binnen de Europese Unie fijn van af, maar dat komt met de brexit nu misschien weer terug. Dat betekent dus hogere kosten en dat is niet prettig".

Geen onrust

Een aantal andere bedrijven heeft een soortgelijk verhaal. Maar ze willen niet met naam worden genoemd, omdat ze geen onrust willen op hun productieplaatsen in Nederland. "Werknemers schrikken dan, terwijl het nog niet zo ver is", zegt een woordvoerder van een van de bedrijven. "Maar als dit zo doorgaat met het pond en de onzekerheid, gaat er zeker productie naar Engeland".

Niet alle ondernemers hebben de keus om bijvoorbeeld in Groot-Brittannië te gaan produceren en zo de nadelen van de dure euro te omzeilen. Leon Eijgenraam is directeur van de Zyon Group en verkoopt bloemen en planten aan Engelse supermarkten. "Wij kweken ze niet zelf maar pakken ze in. Dat doen we in Groot-Brittannië, maar de bloemen en planten kopen we in Nederland in. En die zijn voor de supermarkten nu een stuk duurder geworden".

Mes op de keel

De sfeer van de gesprekken die Eijgenraam met z'n klanten voert, is dan ook veranderd. "Supermarkten letten natuurlijk heel erg op de prijs. Dus wij krijgen het mes op de keel. We moeten goedkoper, goedkoper, maar dat is lastig met de val van het pond".

Ook zit Eijgenraam vast aan afspraken die over een langere termijn zijn gemaakt. "Daarin spreek je een prijs af, maar als het pond blijft dalen, wordt dat steeds ongunstiger voor ons. En die risico's kan ik niet helemaal afdekken. Ik hoop dat deze situatie snel verandert".

Voor importerende bedrijven kan het lage pond wel een voordeel betekenen. Al kampen ook die bedrijven met onzekerheid over de gevolgen van een brexit op de lange termijn.

Bedrijven voelen gevolgen van de brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl