Souad is sinds een aantal maanden donor en staat samen met haar dochters op de voorkant van de folder voor Donor Dialoog

Donor Dialoog moet 'onwetende allochtoon' over de streep trekken

'Mag ik donor zijn van mijn geloof? Gaan de artsen goed met mijn lichaam om als ik overleden ben? Wat gebeurt er precies na mijn overlijden?'

Het zijn vragen over orgaandonatie waar niet iedereen een antwoord op weet. Vooral voor niet-westerse allochtonen is er veel onduidelijk. Wervingscampagnes bereiken hen niet goed genoeg, waardoor zij vaak ook niet als donor geregistreerd staan.

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) start vandaag met de Donorweek, waarmee opnieuw aandacht wordt gevraagd voor orgaandonatie. Maar de stichting zet zich door het jaar heen ook al in om niet-westerse allochtonen beter te informeren over het belang van donoren.

Kleine groepen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat slechts 0,6 procent van de Marokkaanse gemeenschap heeft aangegeven donor te willen zijn. Van de Turkse Nederlanders is dat 1,6 procent. "Dat zijn heel kleine groepen, dus er is echt werk aan de winkel", zegt Jeantine Reiger van de NTS.

Een jaar geleden startte de stichting in Rotterdam met de pilot Donor Dialoog, waarbij werd samengewerkt met buurtorganisaties. Voorlichters werden opgeleid en er waren vijftig bijeenkomsten om de niet-westerse allochtonen bewust te maken van het belang van orgaandonatie. Ruim duizend mensen bezochten de bijeenkomsten.

Onduidelijkheid voor moslims

Een groot deel van de groep die onvoldoende weet over orgaandonatie, is moslim. Voor veel moslims is niet duidelijk of je organen mag doneren en of dat ook mag aan niet-moslims.

Volgens islamitisch theoloog Sefa Bagci is orgaandonatie door moslims geen probleem. "In het redden van levens wordt er binnen de islam geen onderscheid gemaakt tussen een moslim of niet-moslim", zegt hij.

Maak een keuze, een bewuste keuze.

Mohammed Sghir, voorlichter voor Donor Dialoog

Mohammed Sghir is een van de voorlichters van Donor Dialoog. Ook hij merkt dat weinig moslims zich registreren als donor vanwege hun religie. Dat is volgens Sghir onnodig, omdat islamitische geleerden aangeven dat orgaandonatie volgens de islam mag. "Mensen moeten zich gewoon laten registreren. Maak een keuze, een bewuste keuze."

In Rotterdam zijn vijftig bijeenkomsten georganiseerd voor Donor Dialoog

Voor Souad Achour was donorregistratie tot kort geleden niet vanzelfsprekend. Toch besloot zij uit nieuwsgierigheid samen met haar dochters naar een bijeenkomst van Donor Dialoog te gaan. Ze had er nooit over nagedacht om zich te registeren, maar sinds enkele maanden is ze donor. "Als ik iemand kan redden, doe ik dat", zegt ze nu. "Zonder twijfel."

Volgens Reiger is het de bedoeling dat Donor Dialoog volgend jaar ook in andere steden van start gaat, waaronder in Den Haag. "Het gaat iedereen aan, iedereen kan ziek worden. Ook iedereen kan een keer een orgaan nodig hebben. Wij willen dan ook graag bewustwording creëren."

'Ze vragen bijvoorbeeld: mag het van mijn geloof?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl