Emile Roemer
NOS NieuwsAangepast

SP: minimumloon moet drastisch omhoog

De SP wil dat het minimumloon 10 procent omhoog gaat. Het is een van de belangrijkste punten in het verkiezingsprogramma van de partij, dat donderdag wordt gepresenteerd.

SP-leider Roemer vindt dat het "na jaren van achteruitgang in inkomen tijd wordt dat mensen meer overhouden in hun portemonnee". Hij pleit voor stimuleren en investeren en voor een radicale breuk met het bezuinigingsbeleid van de kabinetten-Rutte.

Volgens de SP heeft een kleine elite de afgelopen jaren goed verdiend terwijl het overgrote deel van de bevolking heeft ingeleverd. "Wij willen de ongelijkheid aanpakken." Roemer pleit voor een loongolf waardoor alle mensen in middenhoge en lage loonschalen er fors op vooruit gaan.

Doordat lonen en uitkeringen aan elkaar zijn gekoppeld, leidt stijging van het minimumloon ook tot hogere uitkeringen. Volgens eerder onderzoek van het Centraal Planbureau zou een verhoging van het minimumloon met 5 procent zo'n 2,5 miljard euro en 40.000 banen kosten. Verhoging met 10 procent zou in die redenering zo'n 5 miljard kosten en zo'n 100.000 banen.

Roemer zegt daarover dat die 5 miljard euro wel zou kunnen kloppen, maar hij is het er niet mee eens dat de maatregel banen kost. Doordat mensen meer te besteden hebben, zullen ze ook meer uitgeven en dat levert juist banen op, verwacht de SP. Roemer wil de verhoging onder meer betalen door meer belasting te heffen bij mensen met de hoogste inkomens en vermogens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl